Ciorbă de urzici cu pui. Alungă oboseala şi întăreşte sistemul imunitar
Nu mai ştii ce să găteşti? Ce zici de o ciorbă de urzici cu pui şi fasole boabe? Dacă ţii post, poţi exclude carnea de pasăre din reţetă.
Primăvara, ai nevoie de o dietă cu verdeţuri de sezon. Printre acestea se numără şi urzicile care sunt bogate în vitaminele K, C, A şi B2, calciu, fier şi magneziu. Au rol vitaminizant, energizant, combat stările de oboseală, întăresc sistemul imunitar, au proprietăţi antiinflamatorii, ajută la detoxifierea organismului şi au proprietăţi benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii. O porţie de urzici de 100 g asigură organismului circa 1,7 mg de fier, adică 23% din doza zilnică recomandată bărbaţilor şi 13% din doza recomandată femeilor. Când te decizi să găteşti un preparat cu urzici, este nevoie să le alegi cu atenţie, să le îndepărtezi codiţele mai groase şi să le speli bine. Odată spălate, ar fi bine să le toci înainte de a le adăuga în mâncare sau să le opăreşti, apoi să le mărunţeşti.
Ingrediente pentru patru porţii
1 piept de pui
300 g urzici
200 g fasole boabe
1 ceapă
1 morcov
250 ml borș crud
50 g fidea
sare
Te-ar mai putea interesa: Omletă cu urzici și ceapă verde. Are efect antistres
Mod de preparare
Dai fasolea într-un clocot, apoi arunci apa și o pui din nou la fiert în apă cu sare.
Când începe să se înmoaie, adaugi ceapa și morcovul tocate, împreună cu pieptul de pui tăiat cubulețe. Condimentezi cu sare, după gust, și lași să fiarbă până se înmoaie carnea.
Vezi și: Urzicile îţi aduc vitalitate!
Adaugi urzicile bine spălate și tocate, borșul crud, încălzit și fideaua. Acoperi și mai lași la fiert încă un sfert de oră.
FOTO: Shutterstock