Plăcintă italiană cu struguri. Află de ce reţeta a trecut testul timpului!
Aceasta este o plăcintă tradițională italiană denumită schiacciata cu struguri, întâlnită frecvent în centrul Italiei, în special în Toscana, în timpul recoltei de struguri. Strugurii dulci și copți sunt folosiți pentru a acoperi un aluat asemănător cu focaccia. Poate fi savurată la micul dejun, la desert sau ca gustare.
Ingrediente pentru 7-8 porţii
500 g făină
400 ml apă călduţă
1 plic drojdie uscată
450 g struguri
5-6 linguri zahăr
¼ cană ulei
Te-ar mai putea interesa: Chec cu struguri şi prune
Mod de preparare
Pregăteşti aluatul cu o seară înainte de a-l coace sau cu câteva ore înainte pentru un plus de aromă. Dizolvi drojdia în câteva linguri de apă călduță cu o lingură de făină. Dai deoparte până încep să se formeze bule mici. Cerni făina, faci puţin loc în mijlocul ei și adaugi amestecul de drojdie. Amesteci şi torni treptat restul de apă. Încorporezi în aluat o lingură de ulei. Așezi aluatul pe o suprafață dată cu făină și frămânți cinci-zece minute sau până când aluatul devine elastic. Îl acoperi și-l laşi într-un loc cald, până își dublează volumul sau aproximativ o oră.
Vezi și: Tarta cu struguri
Speli strugurii și-i separi de ciorchine. Când aluatul a crescut, tapetezi o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt și încălzeşti cuptorul. Aluatul îl împărți în două bile, una puțin mai mare decât cealaltă. Întinzi o foaie potrivită ca grosime din aluatul mai mare, apoi o aşezi în tavă, împingând aluatul în colțuri și laturi, dacă este necesar.
Pui peste aluat o jumătate din cantitatea de struguri, presărați cu jumătate din cantitatea de zahăr şi de ulei. Întinzi a doua bilă de aluat pe care o aşezi în tavă, rulând marginile stratului inferior de aluat în sus, pentru a închide plăcinta. Împingi ușor suprafața aluatului pentru a crea gropițe. Acoperi blatul cu restul de struguri, zahăr şi ulei. Dai plăcinta la copt, 30 de minute. Porţionezi numai după răcire.
FOTO: Shutterstock