Reţete de deserturi cu dulceţuri şi gemuri din cămară
Ai cămara plină cu dulceaţă, gem şi alte bunătăţi, dar te-ai săturat să le întinzi doar pe pâine prăjită cu unt. Îţi propunem câteva reţete simple şi gustoase la care poţi adăuga dulcegăriile pregătite din toamnă.
Brioşe cu gem
Ingrediente:
gem de affine (sau la alegere: caise, căpşuni, prune)
3 ouă
1 pahar de zahăr
100 g unt topit
5 linguri smântână nu foarte grasă
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă esenţă vanilie sau lămâie
2 pahare făină
1 plic praf de copt
*pentru făină şi zahăr foloseşte acelaşi pahar
Mixează ouăle cu zahărul până când se deschid puţin la culoare. Toarnă untul topit şi răcit în fir subţire şi mixează în continuare. Pune zahărul vanilat şi esenţa, apoi adaugă smântâna. Mixează până la omogenizare. La final încorporează făina şi praful de copt. Pune câte o lingură de compoziţie în formele de brioşe, apoi câte un vârf de linguriţă cu gem şi acoperă cu puţin amestec. Lasă brioşele la 180 ºC, până când se rumenesc uşor deasupra şi trec testul scobitorii.
Clătite umplute cu frişcă şi vişine
200 g făină
500 ml lapte
2 ouă
3 linguri zahăr
1-2 linguri cacao
1 vârf cuţit sare
ulei, pentru uns tigaia
Pentru umplutură:
250 ml smântână dulce 35% grăsime
vişine fără sâmburi, din compot
1 lingură zahăr
Bate ouăle cu sarea şi cu zahărul. Adaugă apoi făina şi cacaua şi omogenizează, până ce ajungi la consistenţa unei smântâni foarte groase. Toarnă laptele în fir subţire, în două-trei etape, amestecând uşor. Unge o tigaie antiaderentă cu ulei, las-o să se încingă şi adaugă cu polonicul din compoziţie. Roteşte tigaia astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafaţa. Când s-a rumenit pe o parte, dezlipeşte marginile cu o spatulă şi întoarce clătita. Repetă operaţiunea până la terminarea compoziţiei. Bate smântâna dulce cu zahărul până când devine pufoasă. Umple fiecare clătită cu o lingură de frişcă şi cu câteva vişine.
Mai citeşte şi: 3 deserturi cu brânză, ideale pentru micul dejun
Ruladă cu gem de căpşuni
Ingrediente:
3 ouă
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 praf de sare
75 g zahăr pudră
75 g făină
gem de căpşuni
Mixează ouăle cu praful de sare, vanilia şi zahărul pudră până când se deschid la culoare. Adaugă făina şi praful de copt şi mixează până la omogenizare completă. Coace blatul într-o tavă dreptunghiulară, în care ai aşternut hârtie de copt. Lasă blatul puţin la răcit, apoi unge-l cu gem de căpşuni şi rulează.
Mai citeşte şi: 3 reţede de pâine făcute în casă