Papanaşi ruseşti (syrniki)

Ingrediente:

800 g brânză de vaci degresată, bine stoarsă

1 ou

1 gălbenuş

3 linguri zahăr

3 linguri cu vârf făină

100 g unt topit

1 vârf linguriţă sare

1 plic zahăr vanilat bourbon

Într-un vas mai mare, amestecă brânza de vaci fărămiţată cu oul întreg, gălbenuşul, zahărul, făina, sarea şi zahărul vanilat. Frământă cu mâna până la omogenizare completă. Pe blatul de lucru pe care ai presărat făină, formează papanaşii dându-le o formă ca de chiftea, cu o grosime de aproximativ 1 cm. Prăjeşte-i în unt, pe ambele părţi, până când capătă o crustă aurie. Apoi aşează-I într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi lasă-I la cuptor 10 minute. Astfel vor deveni mai pufoşi. Decorează-i cu smântână, miere sau cu dulceaţă.

Alivancă

Ingrediente:

500 ml lapte 3,5% grăsime

500 g brânză de vaci

180 g mălai

100 g unt

6 ouă

150 ml chefir

3 linguri griş

Toarnă laptele într-o cratiţă şi pune-l la fiert. Între timp, bate ouăle cu un tel. Ia laptele de pe foc, adaugă în el untul şi amestecă până când se topeşte. Încorporează grişul în ploaie şi amestecă rapid. La fel procedează cu mălaiul şi cu ouăle. Amestecă rapid ca să nu se formeze cocoloaşe. Încorporează brânza şi omogenizează compoziţia. La final, adaugă chefirul.

Unge o tavă termorezistentă cu unt. Toarnă compoziţia şi pune tava în cuptor la 170 °C, pentru aproximativ 40 de minute sau până când se rumeneşte frumos. Lasă alivanca la răcit, apoi porţioneaz-o. O poţi servi cu dulceaţă sau cu smântână.

Mai citeşte şi: Chec de post cu nuci, o reţetă ideală pentru Postul Paştelui

Sufleu din cremă de brânză

Ingrediente:

5 ouă

250 g cremă de brânză

400 g lapte condensate

fructe, pentru decor

Aşază hârtie de copt într-o formă dreptunghiulară. Separă albuşurile de gălbenuşuri. Mixează crema de brânză cu laptele condensate şi adaugă gălnenuşurile unul câte unul. Bate albuşurile spumă şi încorporează-le în compoziţie. Pune sufleul în tavă şi bate-l de câteva ori de masă pentru a înlătura golurile de aer. Pune-l în cuptorul preîncălzit şi reglat la 180 °C, lăsând între 30-40 de minute. După ce s-a mai răcit, porţionează-l şi serveşte-l decorat cu felii de fructe.

Mai citeşte şi: Mâncare libaneză cu vinete şi năut

Sursa foto: pixabay.com, liveinternet.ru