Tartă cu orez şi fructe de pădure
Dificultate medie / Preparare 1 h 40ʹ / 1 TARTĂ
Ai nevoie de
Pentru aluat:
150 g făină
50 g zahăr pudră
100 g unt rece
1 ou
1 lingură apă
coaja de la 1 lămâie bio
1 praf de sare
Pentru umplutură:
250 g orez
1 l lapte
1 praf de sare
4 linguri fulgi de cocos
zahăr pudră, după gust
½ păstaie de vanilie
10 g gelatină
400 ml smântână pentru frişcă
1 plic zahăr vanilat
Pentru decor:
100 g zmeură
100 g afine
câteva frunze de mentă
Mod de preparare
Pentru aluat, mixezi făina cu zahărul, sarea şi cu bucăţelele de unt rece, apoi adaugi oul, coaja de lămâie şi lingura cu apă. Dacă e nevoie, mai pui 1 lingură cu apă. Îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute. Ulterior, îl întinzi într-o foaie rotundă, pe care o pui într-o formă de tartă, îl înţepi din loc în loc, îl acoperi cu foaie de copt şi aşezi boabe de fasole ca să preseze. Îl dai la copt 20-30 de minute, până se rumeneşte.
Între timp, pui la fiert orezul în lapte, cu vanilia, sarea şi fulgii de cocos, la foc mediu, amestecând continuu, până începe să clocotească. După 5 minute adaugi zahărul şi mai ţii până s-au înmuiat boabele.
În timp ce fierbe orezul, pui gelatina la înmuiat în apă rece. După ce ai oprit focul la orez, adaugi gelatina bine stoarsă, amesteci şi laşi la răcorit, până ajunge la temperatura camerei.
Baţi smântâna cu zahărul şi o încorporezi în orezul cu lapte. Răstorni crema în aluatul copt din formă, aşezi murele şi zmeura şi le acoperi cu tort-gelee, preparat conform indicaţiilor de pe ambalaj. Ornezi cu frunze de mentă şi dai tarta la frigider câteva ore.
FOTO: Shutterstock