Tipuri de unt mai puţin cunoscute
Untul, care unul dintre cele mai versatile produse lactate, nu este folosit numai la masa de dimineaţă, ci este utilizat şi la gătit. În plus, untul este produsul lactat consumat de foarte mulţi oameni deoarece este o alternativă sănătoasă la margarină.
În orice formă s-ar găsi, untul este folosit şi savurat. Dar cât de multe ştii despre unt în afară de faptul că este un produs lactat? Ştiai că există mai multe tipuri de unt? Mai exact, sunt 9 feluri de unt, şi anume:
Unt bătut
Untul bătut este unul dintre cele mai folosite, este mai dens, are mai puţine calorii şi o textură mai light. Untul bătut nu este recomandat pentru copt sau gătit.
Unt cultivat
Untul cultivat este unul fabricat din smântână care este fermentată cu bacterii active. Având un gust distinctiv, uşor gustos, untul cultivat este o alegere excelentă de condiment pentru mâncare.
Unt cremos dulce
Untul cremos dulce sau unt necultivat este cel obţinut din smântână proaspătă pasteurizată, adică cremoasă, care nu a fost deloc îngălbenită. Untul cremos dulce este o alegere excelentă pentru coacere.
Unt cremos brut
Acesta este unul dintre cele mai apreciate tipuri de unt. Untul cremos brut se face din smântână nepasteurizată proaspătă.
Unt ghee
Unul dintre cele mai comune tipuri de unt, ghee, este cunoscut ca ”unt clarifiat”, ideal pentru prăjituri şi prăjirea alimentelor. Ghee este untul care este încălzit pentru a se evapora conţinutul de apă şi celelalte componente.
Unt cu conţinut scăzut de grăsime
Acest tip de unt este folosit mai mult pentru întins pe pâine. El are un adaos de aer şi apă şi este cu aproape 25% mai scăzut în calorii decât untul obişnuit.
Unt sărat
Untul sărat tradiţional, obţinut prin arderea smântânii pasteurizate, se numeşte unt turnat. El are un ingredient în plus, şi anume sarea. În plus, datorită compoziţiei cremoasă poate fi consumat simplu, întins pe pâine.
Untul aromat
Un alt tip interesant de unt este untul aromat. Ştiai că poţi să-ţi faci propriul unt aromat? Doar adaugă oricare dintre aromele preferate, cum sunt usturoiul, ierburile şi condimentele şi untul aromat este gata!
Unt combinat
După cum sugerează şi numele, untul amestecat este un amestec de unt obişnuit şi ulei (de obicei, canola). Untul amestecat este un tip de unt interesant, uşor de întins imediat ce l-ai scos din frigider, menţinându-şi în acelaşi timp gustul său de unt.