Cât de bune sunt produsele light?
Lupta cu kilogramele te face să alegi produsele fără zahăr şi cu cât mai puţine grăsimi, adică pe cele „light“. Dar te ajută ele cu adevărat să slăbeşti sau doar ascund calorii şi substanţe nocive?
Produsele dietetice sau light au fost create din dorinţa de a împăca dietele de slăbit cu poftele „interzise” de dulce sau de grăsimi. Numai că din benefice,cum erau prezentate,acestea s-au dovedit a fi periculoase.
De ce? Pentru că grăsimile şi zahărul sunt înlocuite cu aditivi,conservanţi şi arome artificiale. În plus,ţi se spune că poţi să mănânci un produs light fără restricţii. Consecinţa? Chiar dacă meniul tău zilnic conţine multe produse light,nu slăbeşti deloc. Ba chiar mai adaugi ceva în jurul taliei. Iată care sunt produsele de care trebuie să te fereşti.
Băuturile light îţi afectează sănătatea
Aceste băuturi care-ţi promit silueta visată pot fi îndulcite cu îndulcitori artificiali,care,după ultimele studii,sunt cancerigeni şi cresc riscul de a face diabet. În plus,silueta fină rămâne doar... o promisiune. Acidul pe care îl conţin sucurile light îţi măreşte stomacul,iar îndulcitorii artificiali scad nivelul glicemic,ceea ce-ţi măreşte pofta de mâncare. În consecinţă,vei mânca mult mai mult la următoarea masă.
Bomboanele mentolate fără zahăr,la fel de calorice
Menţiunea „fără zahăr“ pe care o găseşti pe multe bomboane mentolate şi pe guma de mestecat este de fapt o... păcăleală. Practic,producătorii au înlocuit zahărul cu polioli,care sunt nişte glucide hidrogenate protectoare ale dinţilor faţă de cariile dentare. Numai că aceste glucide hidrogenate sunt la fel de calorice ca zahărul şi la fel de cancerigene ca îndulcitorii artificiali. Sfatul nutriţioniştilor este să le ocoleşti pe cât posibil sau să alegi bomboanele din plante.
Iaurturile 0 sunt pline de zahăr
Nu de puţine ori ai ales lactatele cu un conţinut caloric foarte scăzut. Ce nu ştiai este că în aceste produse grăsimile sunt înlocuite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali. În plus,conţin mulţi aditivi şi corectori de gust. Dacă un iaurt normal îţi dă repede senzaţia de saţietate,cel light îţi dă o... foame de lup. Un alt aspect important este conţinutul de calciu. Acest mineral se asimilează în oase numai dacă provine dintr-o sursă de proteine de bună calitate,adică dintr-un iaurt natural cu grăsimi. Iată cauza pentru care puţinul calciu din iaurtul light nu este asimilat.