Margarină sau unt?

1 73880 original jpg jpeg

Mulţi oameni preferă margarina în defavoarea untului, fie din cauză că este mai ieftină, fie pentru că se tem că untul este prea gras şi creşte colesterolul. Află care dintre cele două produse alimentare este mai sănătos!

În timp ce untul se obţine doar din grăsimi de origine animală,margarina este preparată exclusiv din uleiuri vegetale. O persoană care face mişcare în mod regulat ar trebui să consume zilnic aproximativ 20 de grame de unt sau margarină pe zi,în timp ce copiii doar 10 grame.

Untul,sursă de calciu

Untul se extrage din smântâna grasă,iar pentru a prepara un singur kilogram de untsunt necesari 11 litri de lapte integral. O parte din grăsimile conţinute de unt sunt saturate,însă acestea sunt esenţiale pentru sănătatea organismului. Mai exact,grăsimea saturată din unt conţine fosfolipide,bune pentru regenerea celulară. Nu lipsesc nici vitaminele liposolubile A şi D,care contribuie la fixarea calciului în oase.

Margarina de generaţie nouă,mai sigură

Se obţine din uleiuri vegetale:floarea-soarelui,rapiţă,soia. Există două procedee de fabricare a margarinei. Cea de generaţie veche se obţinea din uleiuri vegetale,după ce acestea erau procesate chimic prin procesul de hidrogenare parţială. Din acest motiv,conţinea o cantitate ridicată de acizi graşi trans,care duceau la apariţia plăcilor de aterom (periculoase,fiindcă blochează arterele). În prezent,margarinase prepară prin procesul de amestecare a uleiurilor,numit interesterificare. Deoarece conţine uleiuri vegetale,este o sursă de acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6,cu rol în scăderea colesterolului rău,LDL. Deşi margarina cu uleiuri hidrogenate se întâlneşte mai rar,îţi poţi da seama dacă o margarină conţine grăsimi hidrogenate după consistenţa sa. Cu cât o margarină este mai solidă,cu atât conţine mai multe astfel de grăsimi. În plus,prezenţa acizilor graşi trans ar trebui să figureze pe etichetă.

Untul ghee sau clarifiat

Acest tip de unt se obţine prin fierberea untului obişnuit. Astfel sunt îndepărtate apa şi o parte din grăsimi,iar la final rămâne grăsimea pură din unt. Spre deosebire de produsele clasice,untul ghee nu râncezeşte şi poate fi ţinut la temperatura camerei vreme îndelungată.

Bine de ştiut!

O lingură de unt are un aport energetic de 100 de kcal,conţine 12 grame de grăsimi,din care 7 grame grăsimi saturate,şi 31 mg de colesterol. Pe de altă parte,o lingură de margarină oferă în jur de 100 de calorii,are în compoziţie 11 grame grăsime,din care 2 g grăsimi saturate şi nu are colesterol.