Saltul peste micul dejun pentru a slăbi sau din lipsă de timp? Iată de ce nu este o idee bună!

23 ianuarie 2025   Lifestyle

Micul dejun este considerat una dintre cele mai importante mese ale zilei, dacă nu chiar cea mai importantă.

Alimentele pe care le consumi în primele ore ale dimineții furnizează energia necesară pentru întreaga zi. În plus, un mic dejun bogat și echilibrat îmbunătățește capacitatea de concentrare, stabilizează nivelul glicemiei, reduce tentația gustărilor nesănătoase, ajută la gestionarea greutății și, pe termen lung, scade riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă.

Ce trebuie să conțină un mic dejun sănătos

„Micul dejun este esențial chiar și atunci când ești la dietă. El oferă energia necesară pentru parcursul zilei, reduce senzația de foame și susține un metabolism echilibrat. Un mic dejun sănătos ar trebui să includă carbohidrați complecși (de exemplu, cereale integrale sau quinoa), proteine (ouă, lactate, shake-uri proteice), fibre (legume și fructe proaspete) și grăsimi sănătoase (avocado, nuci și semințe). Dezvoltarea unei rutine zilnice de pregătire a unui mic dejun sănătos ajută la reglarea apetitului pe parcursul zilei, activează metabolismul pentru a arde caloriile mai eficient și reduce tendința de a mânca excesiv la prânz, cină sau între mese. În lipsă de timp, putem apela la înlocuitori de masă de calitate pentru a suplini micul dejun. Hidratarea corectă în primele ore ale dimineții este foarte importantă. Se recomandă consumul de apă, ceai sau băuturi naturale pentru a rehidrata corpul după somn”, explică Dr. Vasile Oșean, membru al Comitetului Consultativ în Nutriție al Herbalife și medic coordonator în cadrul FRC.

Ce să eviti la micul dejun

Deși am putea crede că micul dejun este inofensiv și că putem face excese la primele ore ale zilei, specialiștii recomandă evitarea alimentelor procesate sau bogate în zahăr.

„La micul dejun și la orice masă, este bine să evităm produsele cu zahăr adăugat și pe cele procesate, bogate în grăsimi trans sau calorii goale. Deși suntem tentați de gustul lor, trebuie să evităm produsele de patiserie, cerealele dulci, iaurturile de fructe din comerț, produsele cu margarină, fast food-ul, dressingurile cu maioneză, pastele, pâinea albă și băuturile energizante sau carbogazoase dulci”, adaugă Dr. Vasile Oșean.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe