Mic-dejun mai sănătos şi gustos. Health coach Oana Valah îţi dă cele mai rapide variante

Indiferent că este vorba de micul-dejun luat acasă, de o masă rapidă înainte de școală sau de pacheţelul pentru gustările de peste zi, alimentele sănătoase sunt necesare copiilor. Aceste idei de combinaţii rapide şi hrănitoare sunt perfecte şi pentru tine!

image

V-aţi plictisit şi tu şi copiii de aceleași cereale procesate cu lapte și sendvişurile cu mezeluri şi simţi nevoia de combinaţii mai sănătoase pentru copilul tău şi pentru tine? Oana Valah, nutriţionist şi health coach sănătate intestinală și echilibru hormonal, îţi oferă câteva ponturi pentru a scăpa de rutină şi a alege variante mai sănătoase pentru familia ta! Sigur vei găsi opţiuni mult mai bune care se mulează atât pe preferinţele lor, cât şi pe bugetul propriu!

Cerealele, potrivite sau nu?

Mulţi părinţi optează pentru cereale dulci, procesate şi lapte pentru a-i convinge pe cei mici să mănânce dimineaţa înainte de şcoală. Cu ce altceva ar putea să înlocuiască această variantă, ne-a spus Oana Valah: „Cerealele au un indice glicemic ridicat, deci intră rapid în sânge provocând o creștere rapidă a glicemiei, apoi o scădere bruscă după ce organismul eliberează o cantitate mare de insulină. Acest lucru provoacă senzația de foame la scurt timp, oboseală și dificultăți de concentrare. În plus, aceste cereale sunt sărace în nutrienți‟.

Potrivit Oanei, ideal este ca micul dejun să conțină surse de proteine (ou, mozzarella, iaurt), fibre din legume și grăsimi sănătoase (avocado, nuci, semințe). „Pe lângă acestea, dacă dorește și ceva dulce, poţi folosi o cremă tartinabilă de nucifere cu cacao, fără zahăr sau o pastă de fistic 100%, fără zahăr, sare sau ulei de palmier. Acestea conțin antioxidanți și grăsimi sănătoase, dar și vitamine și pot fi servite pe pâine lângă un iaurt sau un ou cu legume‟, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa: Ce mâncau la micul dejun personalităţile lumii

Cu ce înlocuieşti clasicul sendviş?

O altă alegere rapidă pentru mesele copiilor, de data aceasta pentru pachetul din pauza de la şcoală, constă în sendvişuri cu caşcaval şi mezeluri. Chiar dacă sunt la îndemână, mezelurile au un conținut ridicat de sare, aditivi, conservanți și grăsimi saturate care contribuie la creșterea necontrolată în greutate a copilului și îi afectează microbiomul intestinal, lucru care aduce cu sine un risc crescut de boli cronice, după cum te atenţionează şi nutriţionista Oana Valah:

„Mezelurile contribuie la creșterea necontrolată în greutate a copilului și îi afectează microbiomul intestinal, lucru care aduce cu sine un risc crescut de boli cronice. Cașcavalul este o bombă calorică pentru oricine. Sendvișul cu mezeluri poate fi înlocuit cu unul din pâine integrală cu piept de pui la grill și bețișoare de legume sau bețișoare de morcov cu pastă de fistic. Vorbim despre o pastă de fistic 100%, fără zahăr și ulei de palmier, dar bogată în proteine, fibre și vitamine B1, B2, B3, B6‟. O altă sugestie este un terci din ovăz cu fructe, peste care adaugi un pic de pastă de fistic sau de nucifere cu cacao, banane liofilizate și ulei de alune de pădure.

Vezi și: Ai diabet? Evită aceste greșeli de la prima masă a zilei!

Extrapont

Un mix de ulei de in, nuci, măsline și alune pădure ajută la creșterea concentrării la școală, le întăreşte elevilor sistemul imunitar, le hrăneşte creierul şi îmbunătățeşte memoria.

Deprinde-l să nu „sară‟ peste masa de dimineaţă!

Unii şcolari sar peste micul-dejun sau iau dulciuri din comerţ pentru gustarea de la şcoală. Despre cât de păguboase sunt aceste obiceiuri alimentare care sunt create încă din primii ani, ne-a vorbit Oana Valah care a punctat că „obiceiurile sănătoase se creează din primii ani de viață, iar preferința pentru consumul frecvent de alimente procesate sau bogate în zahăr, pe stomacul gol, poate duce la creșterea riscului de a dezvolta obezitate și alte probleme de sănătate pe termen lung. Un mic dejun sățios, bogat în proteine și vitamine le va oferi energia necesară dimineața pentru a putea fi atenți la școală, dar și vitalitate. Mai târziu, ei vor replica ceea ce au învățat acasă, în familie, și le va fi mai ușor să se țină departe de tentațiile culinare‟.

image

Oana Valah, nutriţionist şi health coach sănătate intestinală și echilibru hormonal, îţi indică şi câteva variante rapide de mic dejun:

- Omletă cu legume şi pâine integrală

- Smoothie din chefir cu ovăz, fructe de pădure, mix de semințe și scorțișoară

image

- Rondele de orez cremă de nucifere și cacao cu fructe de pădure, smochine sau banane și semințe de cânepă

- Iaurt cu fulgi de ovăz, zmeură și pastă de fistic fără zahăr

- Toast sau rondele de orez cu pastă de fistic fără zahăr, semințe de cânepă și pară felii

image

- Budincă de chia lăsată peste noapte la hidratat cu zmeură și pastă de fistic.

Ce nu trebuie să le lipsească şcolarilor? Health coach Oana Valah te sfătuieşte în privinţa alimentele necesare creşterii şi dezvoltării, dar și pentru mentinerea concentrării pe parcursul zilei. Le afli citind revista „Click! pentru femei“!

image

FOTO: Bogdan Grigore, Miss_food_stylish