Top 5 cele mai cunoscute și folosite feluri de paste italiene

31 ianuarie 2024   Lifestyle

În universul gastronomic, pastele reprezintă un ingredient versatil ce a traversat granițele culturale și a devenit o prezență constantă la mesele de familie sau la cele ale marilor restaurante, datorită varietății lor inconfundabile.

Rândurile care urmează își propun să-ți prezinte cele mai apreciate și utilizate cinci feluri de paste, care fac deliciul gurmanzilor de pretutindeni.

1.  Spaghetti

Sunt una dintre cele mai cunoscute și iubite forme de paste din lume. Provin din Italia, unde au fost inventați în secolul al XII-lea, în Sicilia. Numele lor vine de la cuvântul italian spago, care înseamnă „sfoară subțire”. 

Se pot prepara în multe moduri, în funcție de gustul și preferințele fiecăruia, dar cea mai folosită metodă este fierberea acestora în apă sărată și combinarea cu un sos pe bază de roșii, care poate conține carne, legume, brânză sau ierburi aromatice.

Sunt binecunoscute rețetele de spaghete carbonara, bolognese, alfredo, marinara, aglio e olio sau puttanesca. Fiecare dintre aceste sosuri are o origine și o istorie proprie, care reflectă diversitatea și bogăția bucătăriei italiene.

2.  Penne

Numele lor vine de la cuvântul italian penna, care înseamnă „pană” sau „stilou”, deoarece forma lor seamănă cu vârful acestora. Au fost inventate în Italia, în secolul al XIX-lea, de către Giovanni Battista Capurro, un producător de paste din Genova.

Penne se produc în două variante principale: penne lisce (netede) și penne rigate (crestate), acestea din urmă având caneluri pe fiecare bucată. Există și o versiune mai lată de penne, numită pennoni (penne mari).

Penne se gătesc tradițional al dente și forma lor le face potrivite pentru sosuri, cum ar fi pesto, marinara sau arrabbiata. Numele acestuia din urmă se traduce prin „furios”, iar denumirea vine de la gustul picant, dat de usturoiul și ardeiul iute care se adaugă în timpul gătirii.

3.  Farfalle

Numele lor vine de la cuvântul italian farfalle, care înseamnă „fluturi” și au fost denumite așa tocmai datorită formei pe care o au. Au fost create în Italia, în secolul al XVI-lea, în regiunile Lombardia și Emilia-Romagna. Există și o versiune mai mică de farfalle, numită farfalline, și una mai mare, care poartă numele de farfallone.

Farfalle pot fi colorate cu diverse ingrediente naturale, cum ar fi sfeclă, spanac sau cerneală de sepie. O combinație de farfalle roșii, verzi și albe se numește tricolore și reprezintă culorile steagului italian.

Ca și celelalte paste, farfalle se gătesc tradițional al dente, cu sosuri de smântână sau ciuperci. Un fel de mâncare popular în care se folosește acest gen de paste este o salată de vară, care se prepară cu farfalle fierte, răcite și amestecate cu diverse ingrediente, cum ar fi roșii, castraveți, măsline, brânză feta sau mozzarella și iaurt cremos.

4.  Tortellini

Sunt o formă de paste umplute, care au forma unor mici inele. Numele lor vine de la cuvântul italian tortello, care înseamnă „pachețel”. Tortellini provin din regiunea italiană Emilia-Romagna, în special din orașele Bologna și Modena.

Tradițional, sunt umpluți cu un amestec de carne - pulpă de porc, prosciutto crud, mortadella - , brânză parmezan, ou și nucșoară și se servesc, în mod tradițional, în supă de clapon (brodo di cappone).

Sunt foarte apreciate rețetele de tortellini cu ciuperci și sos de gorgonzola, smântână, usturoi, vin alb și nucșoară sau tortellini cu sos alb, cremos, de smântână, usturoi, parmezan și pătrunjel.

În unele zone ale Italiei, tortellini este același lucru cu ravioli (o altă formă de paste umplute).

5.  Bucatini

Bucatini sunt o formă de paste cu un orificiu în interior, care seamănă cu niște spaghetti groși. Numele lor vine de la cuvântul italian buco, în românește „gaură” și sunt originari din regiunea Lazio, unde sunt foarte populari.

La noi, sunt cunoscuți mai mult sub numele de „macaroane”, deși cuvântul italian macaroni, de la care derivă termenul românesc, desemnează o categorie de paste scurte, pe când bucatini sunt lungi de 25-30 cm.

Sunt folosiți asemeni tuturor celorlalte forme de paste, cu precădere la rețetele care folosesc o cantitate generoasă de sos, cât și la pregătirea budincilor dulci sau sărate.

Pastele italiene sunt un aliment delicios, versatil și sănătos, care se potrivesc cu orice ocazie. Indiferent pe care le alegi, vei avea parte de o experiență culinară deosebită, care îți va satisface papilele gustative și îți va oferi nutrienții necesari. Pastele sunt un simbol al culturii și gastronomiei italiene, dar și al bucuriei și plăcerii de a mânca bine.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe