În lumea celor mai cunoscute bazaruri
Înghesuite pe străduţe înguste, labirintice, sau răsfirate pe suprafeţe întinse, bazarele lumii sunt un amestec pestriţ de mărfuri, mirosuri şi amintiri. Vânzoleală, îmbulzează, strigăte, târguială, curiozitate – toate se amestecă într-un carusel irezistibil, dincolo de timp.
Marele Bazar din Istanbul: negocierea la rang de artă
Este una dintre cele mai mari şi vechi pieţe acoperite din lume şi găzduieşte peste 3.000 de magazine, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Instanbul şi unul din cele mai vizitate din Turcia. A fost ridicat din porunca sultanului Mehmed al II-lea, în 1455, la scurt timp după cucerirea Constantinopolului de către armatele otomane. La început, acolo se vindeau numai ţesături, motiv pentru care a fost numit şi bazarul vânzătorilor de pânză. Astăzi, comercianţi cu negoţul în sânge vând o gamă largă de lucruri, de la bijuterii de aur la haine, obiecte de artizanat, condimente, electrocasnice. Deşi este un loc perfect pentru tâlhari, furturile au loc foarte rar. Unul din cele mai mari jafuri a avut loc în 1591, când un persan a furat 30.000 de monede de aur. Bazarul a fost închis câteva zile la rând, până când prădătorul a fost prins şi executat. Deşi pare de necrezut, Marele Bazar a supravieţuit mai multor incendii şi cutremure. Pe lângă magazine, cele 60 de alei lasă loc fântânilor, cafenelelor şi restaurantelor.
Piaţa de purici, furnicarul parizian
Cea mai mare piaţă de antichităţi din lume se află în zona metropolitană a Parisului. Se numeşte, oficial, Les Puces de Saint-Ouen, dar toată îi spune Les Puces („Puricii“ sau „Piaţa de purici“). Pe o suprafaţă de peste 7 hectare se înghesuie mai mult de 2.000 de standuri şi magazine care îi ademenesc pe amatorii de chilipiruri sau de suvenire inedite. Sunt comercializate obiecte cu istorie, precum mobilă, lămpi, bijuterii, jucării, cărţi şi costume, alături de instrumente ştiinţifice, de navigaţie, echipamente sportive - unelte vechi - , articole militare. Mai mult decât un bazar, locul este un loc unde se amestecă epoci, civilizaţii, culturi şi tradiţii, iar atmosfera e unică. Aproape 200.000 de vizitatori vin în bazar la fiecare sfârşit de săptămână.
Piaţa Portobello Road, mozaicul aromelor
Este una din cele mai populare destinaţii turistice londoneze. In timpul săptămânii, Portobello Road este un bulevard din vestul Londrei, iar sâmbăta găzduieşte un bazar în aer liber, unde sunt comercializate atât obiecte vechi, cât şi alimente variate sau preparate delicioase, de care trecătorii se pot bucura la tot pasul. Tarabele pieţei de sâmbătă – care datează din secolul al XIX-lea - se întind de-o parte şi de alta a drumului, pe o lungime de aproape 1 km. Astăzi, londonezii se amestecă de îndată cu turiştii gălăgioşi. Magazinele de antichitati, frumos colorate si decorate, vând bijuterii, cufere, instrumente muzicale, hărţi, haine. Din loc în loc, gălăgia străzii este acoperită de câte un grup de cântăreţi ambulanţi.
Piaţa de flori din Amesterdam, o explozie de culoare
Situată chiar în centrul oraşului, piaţa de flori din Amsterdam, numită Bloemenmarkt, este un loc unde îţi poţi petrece şi o zi întreagă, fără să oboseşti. Este singura piaţă de flori plutitoare din lume, întrucât magazinele şi standurile se afla pe pontoane amplasate pe Canalul Singel. Cu o vechime de peste 150 de ani, aici se vând cele mai rare soiuri de plante şi flori, într-o varietate de nuanţe şi culori, cum sunt lalelele negre. Amatorii pot găsi acolo şi unelte de grădinărit, precum şi suvenire tradiţionale.
Ştiai că...
...în Mexic, există o piaţă de vrăjitorie? Vrăjitoarele din Sonora îşi promovează cu pricepere marfa, făgăduindu-le clienţilor entuziaşti că îi pot scăpa de sărăcie sau de infidelitatea partenerilor de viaţă. Oricine poate cumpăra statuete şi poţiuni misterioase, aducătoare de noroc.