Locuri de pelerinaj la praznicul Schimbarea la Faţă

6 august 2017   Travel

Praznicul Schimbarea la Faţă se ţine în cea de-a şasea zi a lunii august. Toată suflarea creştină îşi aminteşte de momentul în care Hristos S-a arătat învăluit în lumină ucenicilor Săi, Petru, Iacov şi Ioan, revelându-le pentru prima dată că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

În Sfânta Scriptură stă scris că, în anul cel din urmă petrecut de Mântuitor pe Pământ, a mers împreună cu apostolii Petru, Iacov şi Ioan pe Muntele Tabor: „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. (...) un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L». Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte.“ (Sfânta Evanghelie după Matei 17,1-6).

Minunea de pe Muntele Tabor

Muntele Tabor este unul dintre principalele locuri sfinte din Israel. În timpul Sfintei Liturghii, săvârşită cu ocazia praznicului „Schimbarea la Faţă a Domnului“ pe stil vechi, după Calendarul Iulian, între 18 şi 19 august, pe cer apare un nor luminos. Acesta se întinde deasupra Muntelui Tabor, unde la nord-est s-a ridicat o mănăstire ortodoxă, iar în sud una catolică. Norul răspândeşte miros de tămâie. În timp ce toţi cei prezenţi în biserica ortodoxă cântă Imnul Heruvic, norul pare a se apropia de locaşul de rugăciune. Din cer se desprind mici sfere albe care coboară pe turla bisericii. Este un fenomen extraordinar care n-a putut fi explicat. Credincioşii spun că simt prezenţa lui Dumnezeu şi-şi reamintesc faptul că Iisus este Fiul rânduit să fie mijloc de împăcare cu omenirea, jertfă de răscumpărare a păcatelor lumii. De aceea, Muntele Tabor este simbolul preschimbării Vechii Legi într-una nouă.

Mănăstirea Metamorfozei din Grecia

Printre cele şase mănăstiri de pe Marele Meteor din Grecia se numără şi Mănăstirea Metamorfozei, care poartă hramul Schimbarea la Faţă. Este cea mai cunoscută şi vizitată dintre mănăstirile de la Meteora, având şi cea mai veche şi mai mare biserică a Meteorelor, ridicată în jurul anului 1388, pe o stâncă aflată la 400 de metri înălţime. De întemeierea ei se leagă numele fondatorului primei comunităţi monastice din această zonă, Sfântul Atanasie Meteoritul, venit de la Muntele Athos.

Mănăstirea de pe Muntele Petridului

La noi, tot pe un munte, Muntele Petridului, de lângă Cheile Turzii, este ridicată şi frumoasa Mănăstire „Schimbarea la Faţă a Domnului“. Schitul a primit acest hram ca semn al renunţării la cultul idolilor şi a devenit loc de pelerinaj pentru creştinii din zonă. În vremuri de asuprire etnică şi religioasă, în acest lăcaş sfânt s-a menţinut vie credinţa ortodoxă, prin înfiinţarea unei şcoli monahale.

Ştiai că...

... la slujba ţinută de Schimbarea la Faţă, unii credincioşi obişnuiesc să aducă primii struguri copţi în via lor, pentru a fi sfinţiţi şi daţi drept pomană celor săraci?

... până în anul 1923, se putea urca la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“, numită şi Marele Meteor, din Grecia, numai cu ajutorul unui lift improvizat?

...un călugăr român, Irinarh Rosetti, provenit dintr-o familie de nobili, s-a stabilit la mănăstirea ortodoxă de pe Muntele Tabor, pustie pe atunci, şi i-a reconstruit biserica? Aceasta este prima ctitorie românească din zonă.

Calendar creştin

4-10 august

4 august

Întreaga creştinătate prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului.

7 august

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este pomenită de credincioşii ortodocşi.

9 august

Creştinii greco-catolici şi romano-catolici o celebrează pe Sfânta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroană a Europei.

Sursa foto: greece.com

Mai multe