Reguli nescrise de care să ții cont când mergi în drumeție

20 martie 2023   Travel

Unul dintre cele mai bune lucruri legate de drumeții, în afară de ieșirea propriu-zisă, îl reprezintă faptul că întâlnești oameni cate îți împărtășesc pasiunea.

Pentru a te asigura că menții armonia drumețiilor și pentru a evita incidentele, există câteva reguli nescrise pe care cei ce se aventurează pe traseu le respectă.

Iată care sunt cele mai importante reguli de urmat atunci când mergi în drumeție.

Nu lăsa urme

Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles, dar mulți drumeți se fac vinovați de încălcarea acestei reguli de bază.

În cadrul oricărei activități ce se desfășoară în aer liber, singurele amprente acceptate sunt cele lăsate de bocancii de drumeție. Asta înseamnă să păstrezi urmele potecilor și să aduni resturile și ambalajele. Nu arunca nici măcar obiectele biodegradabile, cum ar fi cojile de banane. Împachetează resturile și aruncă-le în container atunci când întâlnești unul.

Singurele suveniruri cu care un drumeț ar trebui să se întoarcă acasă sunt fotografiile, amintirile plăcute și, poate, un tonus îmbunătățit.

De asemenea, nu hrăni animalele sălbatice. Oferirea de hrană acestora nu face decât să le perturbe obiceiurile naturale de căutare a hranei.

Rămâi pe traseu

Aceasta este o regulă greu de respectat ca drumeț, mai ales dacă faci parte dintr-un grup curios și dornic de aventură. Principalul motiv pentru care este important să respecți traseul este pentru a nu afecta flora sau habitatul animalelor sălbatice din zonă.

Mergi prin noroi sau prin baltă și nu în jurul ei, cu excepția cazului în care poți face acest lucru fără a ieși de pe traseu. Și doar pentru că pare ușor de tăiat colțul unui viraj, nu înseamnă că este o idee bună. Ajută la conservarea mediului rămânând pe traseu.

Utilizează tehnologia, dar fără a-i deranja pe ceilalți

De la dispozitive GPS la lanterne sofisticate, există o mulțime de gadgeturi care îți pot face ieșirile în natură mai plăcute și pe care merită să le împachetezi într-un rucsac drumetie. Și asta este minunat. Atât timp cât nu deranjezi ceilalți excursioniști.

Dacă selfie-ul acela perfect pentru Facebook înseamnă că alți drumeți vor fi nevoiți să se oprească și să aștepte până găsești cadrul potrivit, mai bine renunți.

Evită muzica și conversațiile la telefon la volumul ridicat

Mulți dintre noi avem o listă de redare preferată pe care ne place să o ascultăm în timp ce ne plimbăm. Cu toate acestea, pentru unii, drumețiile reprezintă o șansă de a scăpa de agitație și de a se bucura de liniște.

Așadar, mergi în liniște, vorbește mai încet decât de obicei și dă volumul telefonului mai încet, dacă nu îl poți închide de tot. Bucură-te de sunetele naturii și lasă-i pe ceilalți să facă același lucru.

Ține cont de ierarhia în pantă

Regula este ca drumeții care coboară o pantă să cedeze locul celor care urcă. În general, ei sunt mai extenuați și mai concentrați pe menținerea unui ritm constant. Așa că, dacă întâlnești drumeți care urcă în timp ce tu cobori pe un traseu abrupt, lasă-i să treacă primii.

De asemenea, dacă faci o pauză, îndepărtează-te puțin de traseu pentru a le permite celorlalți să treacă nestingheriți.

Eticheta generală a traseelor impune, de obicei, ca bicicliștii să cedeze trecerea în fața drumeților. Cu toate acestea, în calitate de drumeț, este mai bine să nu presupui că bicicliștii vor ceda trecerea sau că te vor vedea, mai ales pe trasee cu vizibilitate redusă.

Salută drumeții pe care îi întâlnești

Ultima regulă nescrisă a drumețiilor este cea mai ușor de urmat și poate fi rezumată în doar două cuvinte: Fii amabil! Asta înseamnă să saluți colegii de drumeție atunci când treci pe lângă ei. Nu este greu, iar puțină politețe poate ajuta în unele situații.

Așadar, fiecare grup are câteva reguli nescrise care îi ajută pe componenți să facă lucrurile mai plăcute pentru toți cei care participă la o anumită activitate. Drumețiile nu sunt diferite. Respectarea acestor reguli poate contribui la o ieșire în natură mai plăcută pentru tine și pentru ceilalți.

Sursa foto:shutterstock.com

Mai multe