Cum să ai o vacanță de neuitat la Cazanele Dunării

Îndrăgostiţii de apă şi de munte pot uita de piscuri şi de litoral în acest loc, în care Dumnezeu a despărţit malurile româneşti de cele sârbeşti într-o manieră atât de iscusită.

image

În cursul său către Marea Neagră, Dunărea traversează zece țări și patru capitale. Iar România se bucură de mai bine de o treime din lungimea acestui „Amazon al Europei“, care, în drumul spre Deltă şi mare, este strangulat în două locuri. Acolo, în albii înguste, cu cataracte, apele învolburate de torenţi par că fierb, ca în nişte cazane, de unde şi denumirea de Cazanele Mici şi Cazanele Mari. Odată cu construirea barajului Porţile de Fier, nivelul apei a crescut cu 30 de metri, domolind viteza curentului şi dispărând zonele cu vârtejuri şi stânci colţuroase ce îngreunau navigaţia. Acum, pe lângă beneficiile comerţului fluvial, ne putem bucura şi de turismul dunărean în zona numită Clisura Dunării, cea mai spectaculoasă porțiune de pe întregul curs al Dunării.

Cum ajungi?

Există un singur drum care te va duce în acest loc de poveste, DN57, care face legătura între oraşul Orşova şi localitatea Moldova Nouă. Cu maşina, drumul de-a lungul malului dunărean poate fi parcurs într-o oră şi jumătate, trecând prin Eşelniţa, Dubova, Şviniţa, Cozla, Berzasca, Liubcova şi Coronini.

Unde te cazezi?

Întreaga zonă este împânzită cu pensiuni, case de oaspeţi şi hoteluri. Dacă îţi place să mergi la pescuit, să stai toată ziua lângă apă şi să înnoptezi pe mal, cu siguranţă vei fi printre primii care se vor grăbi să-şi rezerve o căsuţă pe apă. Complexul Egreta din Berzasca, Caraş Severin, este prima staţiune lacustră din România, cu 15 căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării, legate de mal printr-un lung ponton. Bungalourile au un design simplu din lemn, dar cu toate dotările necesare: baie cu duş, aer condiţionat, TV şi Wifi. Cazări similare găseşti şi la Eşelniţa.

Cum te distrezi?

Plimbarea pe faleza Orşova ori de-a lungul malului dunărean, pescuitul, ciclismul, drumeţiile montane (pe traseele Ciucarul Mare, Cazanele Mari 2, Ciucarul Mic şi Dubova-Cazanele Mici) şi tururile cu vaporaşul sau cu şalupa sunt preferatele turiştilor care ajung aici. Pe timpul verii, poţi face şi plajă, multe dintre unităţile de cazare având şi piscine amenajate – pe lângă alte dotări de agrement, ca mese de ping-pong, de biliard, caiac/canoe, ustensile pentru pescuit, loc de joacă pentru copii. Interesant este şi dacă nimereşti aici de sărbătorile locale: Măsuratul Oilor, în prima sâmbătă a lunii mai, în Dubova; Festivalul Smochinelor, în ultima duminică din august, în Şviniţa; sau zilele Orşovei, de Sfânta Maria. O practică frecventă este trecerea graniţei la sârbi (doar cu buletinul!), unde turismul dunărean este în floare între Kladovo şi Golubac.

ATRACŢII

Chipul lui Decebal

image

Cea mai cunoscută atracţie turistică a Parcului Naţional Porţile de Fier, această sculptură în stâncă, ce redă chipul regelui dac Decebal, este situată între localitățile Eșelnița și Dubova, în golful Mraconia.

Chipul lui Decebal de pe malul Dunării – cine a avut ideea de a construi statuia. În cât timp a fost ridicată şi cât a costat

Deşi unii poate au crezut că a fost creată de natură, ei bine, ea a fost săpată de mâna omului în decursul a 10 ani, între 1994 și 2004, cu ajutorul a 12 sculptori-alpinişti, după un proiect al finanţatorului Iosif Constantin Drăgan – care, din păcate, n-a trăit s-o vadă finalizată. Măsurând 55 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa şi a doua din lume.

Citește și Lucruri interesante despre România, „bijuteria ascunsă‟ a Europei

Mănăstirea Mraconia

Pentru cei care aleg să exploreze Defileul Dunării pe apă, primul obiectiv la care ajung este Mănăstirea Mraconia. Aceasta a fost reconstruită după ce vechiul lăcaş de cult a fost sacrificat, împreună cu multe alte monumente şi aşezări, pentru realizarea lacului de acumulare Porţile de Fier. Ruinele vechii mănăstirii mai pot fi văzute atunci când nivelul apelor este foarte scăzut.

Tabula Traiana

La ieşirea din Cazanele Mici, nu departe de Chipul lui Decebal, pe malul vecinilor, este expusă placa memorială comandată de împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale spre Dacia. Cu o vechime de 2.000 de ani, Tabula Traiana este foarte bine conservată, fiind singura care a rezistat timpului din cele 10  care comemorau victoriile Imperiului Roman asupra dacilor.

Peşterile Ponicova şi Veterani

La baza masivului Ciucaru Mare s-au format câteva peşteri, Ponivoca având două intrări: una pe uscat, din Cheile Ponicovei, la care se ajunge după un traseu de o oră şi jumătate, şi alta situată la nivelul Dunării, la care se ajunge doar cu barca. Peştera Veterani a fost numită astfel după aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeș, cel care a refortificat peștera la sfârșitul secolului al 18-lea. Cu o lungime de doar 87 de metri și acces doar de pe apă, peştera este iluminată şi amenajată cu figurine îmbrăcate în uniforme militare, pentru a spune povestea acelor vremuri.

Vezi și Ce au special aceste fabuloase peşteri ale României

Insula Ostrov

Situată în mijlocul Dunării, în dreptul localităţii Moldova Veche, insula reprezintă o adevărată deltă a păsărilor, dar şi a cailor sălbatici. Accesul se face cu barca sau șalupa din Moldova Veche.

@shutterstock