Oţetul de cidru de mere pe lângă acidul acetic şi acidul citric, conţine vitamine şi minerale. Dacă oţetul alb este un lichid limpede, clar, celălalt are o culoare mai închisă. Iată care sunt beneficiile clătirii părului cu oţet din cidru de mere: 

Netezeşte şi dă strălucire părului 

Şampoanele sunt soluţii dure şi îţi pot lăsa senzaţia de uscăciune a părului. Aciditatea oţetului din cidru de mere contracarează acest lucru şi ajută la echilibrarea nivelului natural de ph al scalpului, astfel că părul va deveni mai moale şi mai lucios. Mai mult decât atât, oţetul din cidru de mere poate ajuta la închiderea cuticulelor de păr deteriorate din cauza produselor de hairstyle. 

Combate mătreaţa

Proprietăţile naturale antifungice şi antibacteriene ale oţetului din cidru de mere combate mătreaţa şi ajută la refacerea stratului protector al scalpului. De asemenea, ajută la prevenirea stărilor de mâncărime şi de iritaţie care adesea însoţesc mătreaţa. Cu siguranţă, oţetul din cidru de mere este o alternativă mai blândă a şampoanelor care te scapă de mătreaţă. 

Elimină rezidurile produselor de hairstyle 

Oţetul de cidru de mere elimină reziduriile produselor de hairstyle (fixativ, spumă, gel, cremă etc.). Acesta conţine acid malic, un exfoliator blând pentru părul tău.

Reduce şansele ca părul tău să se electrizeze 

Oţetul din cidru de mere sigilează cuticulele de păr, ceea ce îl va face mai mult mai neted. Părul care este mai fragil sau care se electrizează mai des are tendinţa de a fi mai alcalin sau mai mare pe scala de pH. Ideea este că o substanţă acidă, precum oţetul din cidru de mere, ajută la scăderea pH-ului şi menţine sănătatea podoabei capilare. 

Contraindicaţii 

Orice exces, până la urmă, nu aduce niciun beneficiu. Prin urmare, dacă ai probleme cu scalpul, iar utilizarea oţetului din cidru de mere îţi agravează situaţia, este nevoie să întrerupi acest obicei ori să reduci cantitatea de amestec cu care îţi clăteşti părul. Întotdeauna diluează oţetul din cidru de mere cu apă înainte de a-l aplica pe păr. De altfel, evită, pe cât de mult posibil, contactul cu ochii. Dacă se întâmplă asta, clăteşte-ţi faţa cu apă din abundenţă. O dată pe săptămână este, de regulă, suficient! 

Cum foloseşti oţetul din cidru de mere?

Torni două linguri cu oţet de cidru de mere la 250 ml apă. După şamponare, îţi umezeşti părul cu acest amestec şi îl laşi două minute înainte de a-l clăti. 

Cum poţi prepara tu însăţi oţet din cidru de mere?

Ai nevoie de:

  • mere, tăiate bucăţi 
  • zahăr (1 lingură la 240 ml apă)
  • apă filtrată (fără urme de clor)
  • un borcan 

Mod de preparare 

Pui bucăţile de mere, dar nu umpli borcanul cu vârf. Amesteci, într-un bol, zahărul cu apa, apoi torni amestecul peste mere până le acoperi. Închizi borcanul, dar nu foarte strâns şi îl dai deoparte într-un loc cald şi întunecat pentru două săptămâni. Poţi amesteca o dată la câteva zile, dacă doreşti, şi poţi da la o parte crusta închisă la culoare care s-a format deasupra. După cele două săptămâni, aruncă bucăţile de mere şi dai deoparte sucul încă alte două sau patru săptămâni. 

FOTO: Shutterstock.com