Şiragul de metanii (metanierul) nu este un obiect strict monahal, poate fi utilizat de toată lumea care vrea să se roage lui Dumnezeu.

Potrivit unui monarh de la Sfântul Munte Athos, „metanierul nu este un lucru cu puteri magice sau exorcizante, ceva ca talismanele pe care magii şi mediumii le împart celor naive pentru a le purta la mână sau la gât, ci este un lucru ortodox sfânt menit numai rugăciunii, lucru cu care ne rugăm în taină. Circulă multe cărţi despre rugăciune, însă este important să subliniem faptul că pentru orice fel de rugăciune făcută cu metanierul, ori altă rânduială, este nevoie, pentru a cădea în înşelare, să luăm binecuvântare, sfat şi îndrumare duhovnicească. Dar tocmai acest fapt conferă rugăciunii dimensiuni cosmice.‟

Cum să foloseşti metanierul

Există două moduri în care te poţi ruga folosind şiragul de metanii. În orice moment al zilei în care ai puţin timp liber, poţi să ţii metanierul în mâna stânga sau dreaptă, trecând degetul de la un nod la altul şi zicând în acelaşi timp rugăciunea lui Iisus, numită şi rugăciunea Inimii sau rugăciunea Minţii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătoasa (păcătosul)” ori  „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă”.

Matenierul mai poate fi folosit şi în momentul în care îţi faci rugăciunea zilnică, după regula de rugăciune dată de duhovnic. Ţii şiragul de metanii între degetul mare şi arătător şi treci de la un nod la altul cu ajutorul degetului mare. La fiecare nod, faci semnul sfintei cruci şi rosteşti: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătoasa (păcătosul)”. Când termini toate nodurile şiragului de metanii, continui în acelaşi fel, de câte ori ţi-a indicat părintele duhovnic.

Există multe cărţi de rugăciuni, dar înainte de a începe să urmezi o regulă de rugăciune, este absolut necesar să ceri sfatul, binecuvântarea şi îndrumarea spirituală a părintelui tău duhovnic, a preotului la care te spovedeşti, pentru a evita amăgirile şi pentru a nu pierde calea cea dreaptă.

Metanierul şi rugăciunea lui Iisus

Rugăciunea lui Iisus este cunoscută de toţi cei care practică o viaţă după placul Domnului, şi anume:

  • au duhovnic (duhovnicii îi îndeamnă pe credincioşi să spună tot timpul rugăciunea lui Iisus: pe stradă, în metrou, la muncă, atunci când gătesc. Această rugăciune înlătură gândurile negre, domoleşte ego-ul, luminează mintea şi sufletul, iar cei care o spun capătă o lumină aparte pe chip),
  • se spovedesc şi împărtăşesc regulat,
  • merg la slujbă în fiecare duminică şi la marile sărbători,
  • ţin posturile de peste an,
  • respectă învăţăturile Sfintei Scripturi.