Comparată cu metoda calendarului, „coitus interruptus“ este, poate, la fel de riscantă, aşa cum se întâmplă şi când faci sex în perioada menstruaţiei. În această perioadă a lunii nu eşti atât de protejată pe cât crezi, mai ales dacă actul sexual se întâmplă la finalul perioadei critice. În caz că nu ştiai, sperma este activă în corpul unei femei până la cinci zile, adică şi după ce se termină sângerarea propriu-zisă, când eşti expusă unui risc mai mare de sarcină.

Şi ţie ţi se poate întâmpla

Planned Parenthood explică, după statistici, că probabilitatea de a rămâne însărcinată practicând metoda retragerii este de 4 la 100, dacă este efectuată corect şi de 27 la 100, dacă este efectuată incorect. Când eşti în momentul suspansului, sfatul nostru este să nu-ţi treacă prin minte că ţie nu ţi se poate întâmpla să rămâi însărcinată – chiar dacă ai foarte multă încredere în partenerul tău.

Dacă e să iei în calcul cifrele, e că şi când ai achiziţiona o maşină, ştiind că la o sută de drumuri ai avea de 27 de ori risc să faci accident. Sau să te laşi pe mâna unui medic chirurg să te opereze, chiar dacă ai şti că acesta a luat decizii greşite în 27% din numărul intervenţiilor?

Metoda retragerii, „biletul“ spre bolile cu transmitere sexuală

Lichidul seminal, după cum bine ştii, are în componenţă spermatozoizi, purtătorii de ADN, care pot creea un zigot dacă găsesc un ovul şi îl penetrează. Lichidul seminal, însă, mai conţine şi alte fluide şi microorganisme, inclusiv virusuri, bacterii şi paraziţi. Când lichidul cu probleme intră în contact cu saliva sau mucusul prezent pe membranele unei alte persoane – prezent în vagin, anus –, se face cu uşurinţă transferul de infecţii, boli cu transmitere sexuală (BTS), cum sunt Chlamydia, HPV.

Iar materialul seminal nu este eliberat doar în timpul ejaculării, când penisul este în erecţie, ci şi înaintea momentului culminant. bărbatul, în multe situaţii, nu acordă aşa de multă atenţie acestui aspect, chiar dacă simte că lichidul seminal este secretat în interiorul vaginului. Acest fapt se numeşte pre-ejaculare şi prezintă risc de sarcină, chiar dacă într-o mai mică măsură.

Mayoclinic.com atrage atenţia că, în cazul în care vă mai doriţi un act sexual în aceeaşi noapte, bărbatul trebuie să meargă să urineze (pentru a elimina spermatozoizii rămaşi pe uretră) şi să se spele cu atenţie pentru a îndepărta orice urmă de lichid seminal. Şi femeia trebuie să se spele atent, în cazul în care bărbatul a ejaculat pe corpul ei.

@shutterstock