Varianta Omicron a fost localizată până acum în cel puţin 24 de ţări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Experţii avertizează că încă nu se ştiu multe despre cea mai recentă versiune a virusului, deoarece a fost identificat abia pe 24 noiembrie, dar există îngrijorări legate de numărul mare de mutaţii ale variantei Omicron care ar putea face ca boala să se răspândească şi mai mult.

Este posibil să dureze circa o lună până la culegerea mai multor informaţii despre transmisibilitatea şi severitatea variantei Omicron. Deocamdată, se ştiu câteva detalii despre modul în care această variantă afectează persoanele pe care le infectează. Vicepreşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud, Mvuyisi Mzukwa, a declarat că, la fel ca alte variante ale virusului, Omicron poate conduce la forme severe de COVID-19 la persoanele nevaccinate.

90% dintre cei infectaţi cu noua tulpină sunt nevaccinaţi

Ceea ce a observat vicepreşedintele Asociaţiei Medicale din Africa de Sud este că persoanele spitalizate sunt în mare parte nevaccinate. Aproximativ 90% dintre acestea n-au ajuns să primească nici măcar o primă doză de vaccin împotriva COVID-19. Medicii din Africa de Sud au observat că varianta Omicron a dat în cea mai mare parte cazuri mai puţin severe în rândul celor infectaţi. „Vedem pacienţi mai tineri şi vedem cazuri mai uşoare provocate de tulpina Omicron. Nu am văzut atât de multe persoane spitalizate, iar cele internate sunt nevaccinate‟, a subliniat vicepreşedintele.

Experţii în virusologie avertizează că este mult prea devreme pentru a trage concluzia că noua variantă va provoca doar forme uşoare de boală. Este foarte greu de spus dacă această variantă va duce sau nu la o formă mai gravă de COVID-19. Este important de ştiut însă că sunt afectaţi mai mult tinerii, care este posibil să treacă mai uşor peste o boală precum COVID-19 decât o persoană în etate care suferă şi de boli cronice.

Teama experţilor legată de varianta Omicron este aceea că ar putea provoca boli mai severe din cauza mutaţiilor pe care le poate da. Această nouă variantă are cel puţin 30 de mutaţii în comparaţie cu tulpina iniţială a noului coronavirus care este, de asemenea, semnificativ mai mare decât numărul de mutaţii pe care le-a avut varianta Delta, extrem de contagioasă.

Simptomele pe care le dă boala provocată de tulpina Omicron