Tantra este o denumire recentă, dată unui complex de ritualuri care presupun în special meditaţie, practică apărută în India în jurul secolului al V-lea. În prezent, tantra este asociată cu anumite practici sexuale inedite, deşi ele nu au fost la început esenţiale acestui concept spiritual. Sexul tantric sau neotantra este, de fapt, o variantă modernă, occidentală a tantrei, care presupune reinterpretări ale acestui concept. În prezent, în Occident, începând cu anii 1960, neotantra a fost redusă la anumite ritualuri sexuale, fără să se mai ţină cont de aspectul spiritual.

Tantra, din cuvântul sanscrit care înseamnă „împletit/îmbinat“, este o filosofie străveche care îşi are originile în hinduism, budism şi taoism. În timp ce occidentalii tind să o asocieze cu poziţiile ilustrate în Kama Sutra, practicanţii spun că de fapt nu are prea mult de-a face cu sexul. Învăţăturile tantrice la origini o cale spre iluminarea spirituală. Versiunea vestică a fost secularizată pentru a ajuta cuplurile să-şi întărească legătura. Practica este menită să facă sexul mai raţional şi spiritual.

Prin respiraţia sincronizată şi vizualizarea energiei transmise înainte şi înapoi, cuplurile pot avea teoretic contact sexual timp de ore, ambii parteneri experimentând orgasme repetate, chiar dacă bărbatul nu ejaculează niciodată. Dacă vor reuşi, ambii parteneri se vor simţi complet acordaţi unul cu celălalt.

Sexul tantric este diametral opus sexului tradiţional. Tantra este un mijloc spiritual de exprimare, despre care se spune că intensifică şi prelungeşte legătura care există între îndrăgostiţi. Terapeuţii apelează din ce în ce mai mult la tehnicile tantrice pentru a soluţiona problemele din cuplu.

Terapie de cuplu