Ce poţi face cu resturile de la masa de Crăciun: ciorbă pentru mahmureală şi budincă de cozonac

1 shutterstock 1815551450 jpg jpeg

De multe ori, pentru mesele de Sărbători se prepară cantităţi impresionante de mâncare. Şi, chiar dacă sunt mulţi pofticioşi, tot rămân o mulţime de preparate neterminate. Iar cum un vechi proverb spune că ciorba reîncălzită nu mai are gust, o idee ar fi să retransformi resturile total resturile rămase şi să eviţi risipa alimentară.

Chiar dacă obiceiul este ca de Crăciun masa să fie plină cu tot felul de mâncăruri tradiţionale, care de care mai apetisante, ideal ar fi să gătim cât mâncăm la una sau două mese în familie. Astfel, evităm risipa alimentară şi nici nu vom mânca exagerat în această perioadă.

Totuşi, dacă gătim mai mult, ceea ce se întâmplă în multe familii, şi nu dorim să mâncăm aceleaşi feluri zile la rând, le putem transforma în alte preparate delicioase, fără mult efort.

Unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume s-au născut din... resturi. Este cazul supei italiene ribolitta (refiartă – n.r.) sau al ciorbei Soleanca.

Soleanca este o ciorbă foarte consistentă şi bogată, cu mai multe tipuri de carne şi cu mezeluri, cu măsline şi castraveţi muraţi. Această ciorbă este un preparat tradiţional din Republica Moldova, dar are influenţe ruseşti. Legenda spune că soleanca a fost inventată de o gospodină care transformat într-o fiertură gustoasă toate resturile rămase de la masa de Sărbători. Astfel, în ea se pot folosi resturi de friptură, cârnaţi şi murături. În plus, e o cură excelentă pentru mahmureală.

Resturile de friptură şi cârnaţi nu trebuie reîncălzite, pentru că devin uscate şi fade. În schimb pot fi mărunţite şi refolosite în nenumărate alte feluri de mâncare: paste, gratinuri cu legume, budinci sărate, salate, pot fi adăugate în omlete şi tortilla, Friptura rece, bine curăţată de piele şi grăsime, tăiată în felii subţiri, e extraordinară în sandvişuri, cu sosuri şi legume (salată verde, castraveţi, ridichi etc.).

Carnea, cartofii la cuptor şi cârnaţi pot fi mărunţite şi folosite pentru a face brioşe sărate, cre sunt perfecte la micul dejun.

Friptura la cuptor poate deveni oricând altceva: o salată consistentă, un preparat chinezesc cu noodles, un topping pentru pizza. La fel poţi proceda cu ouăle sau brânzeturile.

Cozonacul e nelipsit de Crăciun, însă după câteva zile nu mai e atât de bun ca atunci când e scos din cuptor. Atunci când începe să se usuce, este perfect pentru un desert senzaţional: bread pudding (budincă de pâine). Aceasta se poate prepara cu resturi de pâine mai veche, dar şi cu cozonac sau croissant.

FOTO Shutterstock



Recente

Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg