Îmi amintesc cum, la facultate, profesorul de lingvistică îmi admira minute în şir scrisul, chiar şi în timpul examenelor, şi nu de puţine ori îmi zicea cu o neascunsă satisfacţie: „Literele tale au alură rusească”. Ştia că vin din Basarabia şi manifesta un interes aparte pentru grafologie. De aceea, de multe ori încerca să ne convingă că literele înşiruite pe foaie ne pot dezvălui personalitatea.

Litere mari sau mici?

Scrisul de mână reflectă îndeaproape caracterul unei persoane. Primul indiciu este dimensiunea cuvintelor şi a literelor. Pentru persoanele care scriu cu litere mari, contează foarte mult părerea celor din jur, iar uneori, simt nevoia să se facă remarcaţi. Scrisul de dimensiuni medii este caracteristic persoanelor echilibrate şi înţelegătoare. Acestea au capacitatea de a reţine informaţiile mai repede, dar şi de a se descurca mai uşor. Cei care au un scris foarte mic sunt atenţi la detalii şi sunt meticuloşi. Despre ei se spune şi că sunt capabili să conducă proiecte mari, deoarece se concentrează adesea asupra detaliilor.

Forme şi spaţii

Literele ascuţite indică faptul că ai de-a face cu o persoană intuitivă, care nu suportă criticile. Persoanele afectuoase şi cu o fire mai liniştită au tendinţa să rotunjească literele. De cele mai multe ori, acestea încearcă să mulţumească pe toată lumea. Cuvintele care ocupă mult semnifică încrederea în sine. Cei care scriu mai împrăştiat au un caracter puternic şi, adesea, o părere bună despre ei înşişi. Dacă literele sunt scrise mai strâns, atunci vorbim despre o persoană discretă şi introvertită, căreia nu îi place să socializeze foarte mult.

Direcţia şi înclinaţia cuvintelor

Direcţia în care se înclină cuvintele trădează alte trăsături de caracter. Se spune că oamenii romantici, sensibili şi sentimentali au scrisul orientat spre dreapta. Familia şi prietenii ocupă cel mai important loc în viaţa lor. O caligrafie orientată spre stânga pune în evidenţă o personalitate introvertită. Iar cei ce scriu cuvinte drept au un caracter puternic şi abilităţi de concentrare mari.

Aspectul în pagină

Persoanele care scriu frazele cursiv, în linie dreaptă, sunt răbdătoare şi au multă voinţă. Sunt multitalentate şi se pot acomoda uşor la schimbările care se produc în viaţa lor. Caligrafia ambiţioşilor este sub forma unei pante crescătoare. Optimişti şi energici, nu pierd niciodată încrederea în forţele proprii. Dacă scrisul are o pantă descrescătoare, nu este un semn bun. Persoana respectivă are tendinţe pesimiste şi poate fi descurajată uşor.

Ştiai că …

grafologia e diferită de grafoterapie? Dacă grafologia poate da informaţii preţioase despre personalitatea sau viaţa socială a subiecţilor, grafoterapia e o formă alternativă de diagnostic şi tratament, care schimbă comportamentele, prin transformarea scrisului de mână.