Grafoterapia - tratamentul prin scris al bolilor ascunse
Conform specialiştilor, grafoterapia îi poate ajuta pe subiecţi să se elibereze de atitudini şi comportamente nedorite, de anumite dependenţe psihice şi afective. Grafoterapia modernă merge pe principiul „tratează-ţi scrisul ca să te tratezi pe tine însuţi“.
De ajutor copiilor
Grafoterapia are drept scop ajutorarea copiilor cu probleme de disgrafie – perturbare patologică a scrisului,care se deformează,devenind neciteţ-,dar şi a adulţilor.
Copiii cu scris deformat,adesea extrem de inteligenţi şi de talentaţi,dezvoltă mai târziu şi probleme de învăţare,ceea ce le induce un sentiment de eşec,de lipsă de încredere în sine. În majoritatea cazurilor,ilizibilitatea scrisului are drept cauză o traumă emoţională.
Tratează problemele de dependenţă
Reeducarea prin scris nu vizează neapărat schimbarea scrisului în sine,cât a desenului literelor. De fapt,se lucrează pentru o mai mare supleţe şi uşurinţă a gesturilor care duc la scriere.
La ora actuală,grafoterapeuţii din Europa şi din Statele Unite lucrează nu numai cu copiii,dar şi cu adulţii care au tulburări afective sau de comportament. În Europa,mai ales,se apelează la tehnica numită grafoterapie simbolică,care integrează şi alte metode psihoterapeutice. Scopul nu mai este acela de a schimba scrisul,ci de a-l folosi pentru o mai bună cunoaştere de sine şi pentru a elibera psihicul de obstacolele care pot dăuna dezvoltării sale. Grafoterapia simbolică este utilă şi în cazul diverselor probleme de dependenţă.
Amintiri din copilărie
Analiza propriului scris este metoda prin care subiecţii pot scoate la lumină amintiri din copilărie,aflate la originea diferitelor dependenţe afective sau psihice. De asemenea,ar permite dezvăluirea anumitor aspecte,necunoscute,ale personalităţii. Apoi,prin transformarea modului de scriere,cu ajutorul exerciţiilor grafice,e posibil,printr-un fel de acţiune retroactivă asupra psihicului,de a schimba atitudinile sau comportamentele dăunătoare.
Citeşte şi: