Această reţetă, propusă de retetecalamama.ro se prepară imediat şi n-ai cum să dai greş cu ea. Aşa-i că şi ţie orezul cu lapte îţi aduce aminte de copilărie?

Ingrediente Orez cu lapte 

  • 200 de grame orez cu bob rotund
  • 250 ml. apă
  • 750 ml. lapte cu 3,5% grăsime
  • 80-100 de grame de zahăr
  • 1 praf generos de sare
  • 1 lingură de extract natural de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat sau 1 păstaie de vanilie (opţional, se poate folosi şi/sau coajă rasă de lămâie)
  • opţional: dulceaţă, scorţişoară, cacao, siropuri diverse sau chiar fructe proaspete pentru servire

Citeşte şi: Dulceaţa de căpşuni, cea mai simplă reţetă! Secretul pe care trebuie să-l ştie orice gospodină

Mod de preparare Orez cu lapte

1. Orezul se pune într-o sită, se clăteşte sub jet de apă rece şi se scurge bine.

2. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se pun pe foc apa, orezul şi sarea. Se fierb pe foc mediu până când orezul absoarbe complet apa. Apa este esenţială pentru a porni gătirea orezului cu lapte iar în preparatul final laptele nu se va simţi deloc diluat. Fiert direct în lapte, lactoza, care este un zahar, va acţiona asupra amidonului din orez iar rezultatul va fi un orez cu lapte în care boabele vor fi mult mai tari.

3. Se toarnă laptele şi se readuce la fierbere orezul. Se reduce focul la minimum şi se continuă gătirea la foc mic, amestecând frecvent, pentru că orezul are tendinţa de a se prinde de fundul cratiţei.

Citeşte şi: Dulceaţă de flori de salcâm. Aroma şi parfumul primăverii, la borcan

4. În funcţie de tipul de orez folosit, gătirea poate dura timp de 10-15 minute. După ce orezul se umflă bine, se adaugă zahărul şi vanilia. Se continuă gătirea până când orezul este moale, dar încă păstrează un miez uşor crocant.

5. Se opreşte focul şi se acoperă cratiţa cu orez cu lapte cu capacul. Se lasă orezul să se odihnească timp de 15 minute înainte de porţionare, în acest timp va mai absorbi mult din lichid şi va deveni cremos. Oricum, pentru un orez cu lapte cremos, în momentul porţionării trebuie să fie încă fluid. Altfel, după ce se răceşte va fi tare ca o mămăligă şi sigur nu va plăcea nimănui.