Cea mai simplă reţetă de prăjitură cu blat de ciocolată şi cremă de cafea

1 prajitura cu ciocolata si cafea jpg jpeg

Ce ai spune de o prăjitură delicioasă cu blat de ciocolată şi cu cremă de cafea? Combinaţia nu are cum să nu te cucerească, aşa că îi poţi răsfăţa pe cei dragi cu acest desert în weekendul care vine.

Mai jos, găsesti o reţetă propusă de un concurent al emisiunii culinare "Chefi la cuţite", care a prezentat în faţa juriului acest preparat.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 8 albuşuri
  • 200 g zahăr
  • 100 g nucă măcinată fin
  • 100 g făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf cuţit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie

Pentru crema de cafea:

  • 8 gălbenuşuri
  • 200 g zahăr
  • 100 ml cafea fiartă şi răcită
  • 500 g mascarpone
  • un praf sare
  • 200 g frişcă bătută, pentru decor

Citeşte şi: Castraveţi la murat pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă pe care o poţi încerca

Mod de preparare:

Topim, la bain marie, ciocolata ruptă în bucăţi, împreună cu untul. Omogenizăm bine compoziţia şi o lăsăm să se răcească.

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi presărăm căte un praf de sare peste ele.  Gălbenuşurile le dăm la rece până pregătim blatul prăjiturii. Măcinăm nuca foarte fin.

Mixăm albuşurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul şi mixăm în continuare, până obţinem o bezea fermă. Încorporăm bezeaua obţinută în compoziţia de ciocolată, răcită şi omogenizăm bine amestecul. Încorporăm şi nuca măcinată, apoi făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul stins în zeama de lămâie. Folosim o spatula pentru a omogeniza compoziţia.

Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereţii îi ungem cu puţin ulei şi îi tapetăm cu zahăr pudră. Zahărul de pe pereţii tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereţi, este mai eficient decât făina. Coacem blatul pentru 35-40 de minute  la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.

Citeşte şi: Reţeta de post pe care o faci în 15 minute. Cartofi cu sos de muştar, un deliciu

Pentru crema de cafea, frecăm gălbenuşurile cu sare, apoi cu zahărul, şi le diluăm cu cafeaua rece. Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi şi amestecăm intens în cremă, până se îngroaşă ca o budincă. Lăsăm crema de cafea să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele.

Răsturnăm blatul de ciocolată, răcit, pe un platou şi îl secţionăm în trei părţi. Nu va fi un blat prea crescut, deci îl secţionăm aşa întreg. Întindem crema de cafea între cele trei secţiuni, iar deasupra decorum prăjitura cu frişcă, pentru un contrast de culoare. Dăm prăjitura la rece pentru o oră, inainte de a o secţiona, pentru a se aşeza bine şi frumos straturile.

Poftă bună!



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg