Ingrediente necesare pentru castraveţi la murat pentru iarnă:

- trei kilograme de castraveţi
- doi litri de apă
- două linguri de sare pentru murături
- beţe uscate de mărar
- crenguţe de vişin
- doi-trei căţei de usturoi
- un ardei iute
- 2-3 tulpinide ţelină.

Mod de preparare:

Alege castraveţi proaspeţi, mici, iar apoi spală-i bine.

Într-o oală mare, fierbe apa cu o lingură de sare şi cu un litru e apă. Aşteaptă să dea saramura în clocot, iar apoi toarnă peste castraveţi, care trebuie să fie acoperiţi complet de saramură.

Acoperă cu un şervet ori cu un capac şi lasă aşa până a doua zi.

Ulterior, aşează-i într-un borcan, adăugând printre ei şi morcovi, ţelină. Deasupra pune ramurile de vişin.

Clocoteşte iar saramura timp de cinci minute, iar apoi toarn-o peste castraveţi. Dacă i-ai pus în borban, alege să-l pui nişte cuţite din inox dedesubt, ca să nu se spargă.

După 2-3 zile fierbe din nou saramura. Pune-o înapoi peste castraveţi, adaugă în borcan ardei iute, usturoi şi fâşii de hrean. Adaugă şi crenguţe de mărar şi închide capacul.

Consumă castraveţi muraţi ca garnitură, la friptură.