Primele organizaţii mafiote au apărut în comunităţile săteşti, la începutul secolului al XVIII-lea, având ca arie de acoperire Sicilia, răspândindu-se mai apoi şi în Roma, Milano, Torino şi Napoli. Odată cu emigrările masive din Italia, mafia s-a extins în întreaga lume ajungând şi în Austria, Canada, Australia sau Statele Unite.

Fiecare familie mafiotă avea un şef (capo dei capi), iar membrii familiei erau obligaţi să se supună orbeşte şefilor. Odată cu extinderea în întreaga lume, marii şefi ai mafiei au controlat afacerile cu jocuri de noroc ilegale, împrumuturile de milioane de dolari, dar şi alte activităţi infracţionale. Iată o parte dintre cei mai puternici şefi ai mafiei din toate timpurile, care au condus zeci de afaceri controversate!

Lucky Luciano

Născut în 1897 în Sicilia şi crescut în New York, Lucky Luciano este considerat creierul din spatele crimei organizate moderne din America, deoarece a jucat un rol esenţial în crearea „Sindicatului Naţional al Crimei‟. În perioada anilor 1900, Luciano a fost cel mai puternic şef al familiei criminală genoveză, dar şi un puteric lider în afacerile cu prostituţie. Din cauza afacerilor ilegale, în 1936 Luciano a fost închis pentru 30 de ani, dar acesta a reuşit să îşi scurteze pedeapsa datorită sprijinului acordat securităţii. În 1946, Luciano a fost deportat înapoi în Italia, iar acolo acesta a reuşit să îşi continue ilegalităţile cu droguri. 20 de ani mai târziu, acesta se stinge din viaţă, în urma unui atac de cord suferit pe un aeroport din Napoli.