Fiecare ţară este diferită, iar legile fiecăreia sunt diferite. Uneori, aceste legi se învecinează cu ridicolul, alteori indică valori culturale importante care ar putea fi diferite de ale noastre. În cele ce urmează, vei găsi câteva dintre cele mai ciudate legi din întreaga lume pe care poate nici nu crezi că există.

Este ilegal să mesteci gumă în Singapore

Oricine importă, vinde sau face gumă de mestecat în Singapore poate primi amenzi sau închisoare. Singapore este un oraş obsedat de curăţenie, deci singurul motiv pentru introducerea interdicţiei gumei de mestecat a fost să păstreze oraşul curat. Se pare că se ajunsese să se cheltuiască anual peste 125.000 de dolari doar pentru a îndepărta guma de mestecat de pe trotuare, uşile metrourilor, scaunele autobuzulor şi alte spaţii publice.

Legea gumei de mestecat din Singapore se numără printre cele mai cunoscute legi din lume şi a atras atenţia presei internaţionale. A apărut pentru prima dată în anii `90. Legea este acum puţin mai îngăduitoare decât la început. Datorită unora dintre efectele benefice pentru sănătate, se poate cumpăra gumă de mestecat în Singapore cu prescripţie medicală, din farmacii.

Este interzis să mergi topless sau în costum de baie în Barcelona

Într-un efort de a menţine decenţa pe străzile Barcelonei, parlamentarii din Spania au interzis oricui să apară topless sau în costum de baie, în public oriunde în afara plajei sau piscinei. Adoptate în anul 2011, amenzile pentru plimbarea pe jumătate gol în mijlocul oraşului ar putea ajunge până la 260  de euro.

Nu este permis să porţi pantofi cu toc la Acropole

Când îţi faci bagajul pentru a merge în Grecia, asigură-te că ai încălţămintea potrivită. Ţara a interzis tocurile înalte în zona Acropolelor (templele Partenon şi Erechtheion) din Atena, în anul 2009. Desigur, puţine femei se aventurează de obicei încălţate cu astfel de pantofi într-o drumeţie în jurul ruinelor, dar grecii au pus această interdicţie pentru a le proteja de posibilele daune provocate de tocuri.

Este interzis să porţi haine inscripţionate cu Winnie de pluş în Polonia

Ursuleţul de pluş Winnie iubit de copii nu poartă pantaloni. Din acest motiv, Polonia a pus o interdicţie la locurile de joacă şi în şcoli, precum şi în preajma lor, aceea de a nu se purta în aceste locuri haine pe care apare acest personaj care-i poate afecta pe copiii impresionabili. Cel mai bine este să-ţi laşi acasă hainele pe care apare acest ursuleţ când vizitezi această ţară din Europa de Est, doar pentru a fi în siguranţă.

Nu se poartă măşti în public în Danemarca

Din august 2018, guvernul danez nu permitea acoperirea chipului în orice mod în spaţiile publice deschise, nu doar prin măşti, ci şi căşti, eşarfe, pălării, barbă falsă. Oficialii susţin că interdicţia ajută la identificarea corectă a persoanelor în timpul evenimentelor aglomerate, în cazul în care se întâmplă ceva negativ şi trebuie identificat cineva. Odată cu izbucnirea pandemiei, lucrurile s-au schimbat şi masca de protecţie a devenit necesară iniţial în mijloacele de transport şi restaurante, apoi din octombrie 2020 în toate spaţiile publice închise.

Fără selfie-uri cu Buddha în Sri Lanka

Când îţi faci un selfie cu Buddha, eşti nevoit să-i întorci spatele. Acesta este un semn de lipsă de respect faţă de cel care este considerat un profet în Sri Lanka şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea, se consideră lipsit de respect să arăţi cu degetul către Buddha şi nu este permis să faci fotografii cu statuile, în general. 

Consumul de alcool, acceptat numai în anumite ore în Thailanda

Thailanda este renumită pentru legile stranii şi stricte. De exemplu, dacă vrei să bei un pahar de vin sau un cocteil, poţi cumpăra alcool numai în timpul prânzului, între orele 11.00 şi 14.00, sau după ora 17.00. Regula se aplică inclusiv barurilor şi restaurantelor.