Noi studii arată în ce condiţii coronavirusul rămâne stabil. S-a dovedit că el este cel mai activ la o temperatură de aproximativ 4 °C şi practic îşi pierde rezistenţa la 70 °C. De asemenea, dispare complet de pe suprafeţe atunci când se utilizează măsuri standarde de igienă (dezinfectarea cu clor, săpun etc). La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong, ale căror rezultate au fost publicate în biblioteca ştiinţifică electronică medRxiv.org.

Oamenii de ştiinţă au testat modul în care coronavirusul SARS-CoV-2 supravieţuieşte în diferite condiţii - temperaturi, pe suprafeţe şi în medii diferite. Ei au lăsat o anumită cantitate de particule virale în condiţii diferite, pentru perioade de la 1 minut la 14 zile - şi apoi au verificat dacă agenţii patogeni pot rămâne activi. Drept urmare, s-a dovedit că cea mai „confortabilă” temperatură pentru virus a fost 4 °C, chiar şi la două săptămâni distanţă numărul de particule virale a scăzut nesemnificativ. În acelaşi timp, la 22 °C virusul a rămas cu o activitate minimă până la 7 zile, iar la 37 °C cercetătorii nu au mai găsit particule virale din a doua zi.

Mai citeşte şi: Cum te protejezi de COVID-19 când mergi la cumpărături

În a doua parte a studiului, oamenii de ştiinţă au publicat date care confirmă rezultatele unui studiu anterior, legat de rezistenţa coronavirusului pe anumite suprafeţe. Aşadar, SARS-CoV-2 rezistă cel mai mult pe plastic şi oţel – de până la şapte zile. De asemenea, rămâne mult timp pe suprafeţele interioare şi exterioare ale măştilor medicale (la temperatura camerei şi umiditatea relativă de 65%). A fost găsit acolo după patru- şapte zile. Cel mai repede virusul dispare de pe hârtie – în trei ore.

În partea finală a studiului, experţii au verificat eficacitatea diferitelor dezinfectante - săpun obişnuit, clor, 70% alcool etilic. Toate aceste produse au distrus virusul.

Mai citeşte şi: Care este diferenţa dintre autoizolarea la domiciliu şi carantină