Charles John Huffam Dickens s-a născut la 7 februarie 1812, în oraşul Portsmouth, Marea Britanie, într-o familie modestă. A muncit mult pentru a-şi atinge obiectivele profesionale, apoi şi-a întemeiat o familie. Asta până când s-a îndrăgostit de o adolescentă în vârstă de 18 ani, cu care avea să-şi petreacă restul zilelor alături. 

Întâlnirea de la teatru, începutul poveştii de iubire 

Scriitorul avea o pasiune pentru teatru şi actorie, luând parte, ca amator, într-o producţie de-a prietenului său. În vara lui 1857, Charles Dickens s-a hotărât să angajeze actriţe profesioniste pentru a juca rolurile ocupate, iniţial, de prieteni sau membri ai familiei. Astfel, a angajat-o pe Fanny Ternan, care fusese o actriţă apreciată în Anglia, Irlanda şi America pe vremea când era mai tânără, aducându-şi două din cele trei fiice, pe Maria şi pe Nelly (Ellen), pentru a apărea în producţie. Nelly Ternan jucase de când era copil, dar întotdeauna în umbra surorii sale mai mari, scrie Biography.com

Disperat să se despartă de soţia sa

Conform scrisorilor pe care le-a notat la mijlocul anilor 1850, Charles Dickens se simţea nefericit în propria căsnicie. În 1855, a început să îi scrie primei sale iubiri, Maria Beadnell, pe care o curtase, însă fără succes. După ce a cunoscut-o pe Nelly, relaţia dintre scriitor şi soţia lui s-a deteriorat din ce în ce mai mult. S-au separat în mai 1858, iar Dickens a luptat chiar şi pentru custodia fizică individuală pentru a întrerupe orice contact între fosta sa soţie şi copii. Inclusiv sora mai mică a Catherinei, Georgina Hogarth, care avusese ocazia de a locui alături de ei la un moment dat, i-a luat partea scriitorului susţinând că ea şi-a neglijat propriii copii. În anul 2012, a fost găsită o scrisoare de la acea vreme care a confirmat atitudinea scriitorului faţă de căsătoria cu Catherine şi disperarea sa de a ieşi cât mai repede posibil din căsnicie. 

Cei doi amorezi au avut o relaţie de 13 ani

În 1859, Nelly Ternan s-a mutat într-o casă din Londra, s-a retras din actorie şi a rămas în mare parte izolată, exceptând legătura pe care o păstrase cu mama şi surorile ei, pe durata relaţiei cu scriitorul. În timp ce romancierul şi-a continuat cariera de scriitor, prin anii 1860, iubita sa a dispărut aproape complet din vedere. Dovezile biografilor sugerează că aceasta ar fi trăit o perioadă în Franţa. Când s-a întors în Anglia după 1865, Charles Dickens i-a găsit un loc unde să stea într-un oraş din afara Londrei, vizitând-o mereu. Pe baza jurnalelor păstrate de scriitor, istoricii au dedus că femeia nu era mulţumită de faptul că era mult mai tânără decât el, că a fost amanta ţinută secretă, că era dependentă din punct de vedere financiar de el. Cu toate acestea, au rămas împreună până la moartea scriitorului, în 1870, la vârsta de 58 de ani. 

Aventura, păstrată secretă

Georgina Hogarth a fost protectorul principal al moştenirii şi a avut grijă să-i păstreze secretul. A ajutat-o pe Nelly să-şi refacă viaţa şi astfel s-a căsătorit cu un bărbat mult mai tânăr cu care a avut doi copii. Relaţia secretă a fost păstrată mult timp de către oameni apropiaţi ai scriitorului, inclusiv până la dispariţia ultimului său copil, Sir Henry Fielding Dickens (1933). De-a lungul timpului, mai mulţi istorici şi biografi au sugerat că relaţia dintre cei doi era una platonică sau o îndrăgostire doar din partea romancierului, însă odată cu documentarea şi publicarea unei biografii scrisă de jurnalista de origine engleză Claire Tomalin, dar şi ecranizarea cărţii în 2013, „Femeia Invizibilă”, a fost dezvăluită adevărata viaţă a lui Nelly Ternan, din spatele uşilor închise. 

 

FOTO Shutterstock.com / Wikipedia.org