Dickens s-a însurat cu Catherine Hogarth, fiica editorului său, George Hogarth, în 1833, şi cei doi soţi au avut nu mai puţin de 10 copii împreună, după cum ne informează BBC. Însă familia lui extinsă nu pare că a fost sursă de inspiraţie pentru scrierile sale, pentru că Charles nu-şi evidenţia adesea calităţile în faţa copiilor lui şi, mai ales, a mamei lor.

În ciuda faptului că ajunsese la altar împreună cu Catherine şi, mai mult de-atât, a făcut o droaie de copii cu ea, Dickens n-a putut s-o uite pe prima lui dragoste. Pe vremea când avea numai 18 ani şi era un reporter fără bani în buzunar, Charles a încercat s-o cucerească pe Maria Beadnell, după care a repetat figura şi în 1855, când era deja însurat, la casa lui.

The Guardian ne informează că scriitorul era deja însurat de 22 de ani cu Hogarth, însă, cu toate astea, era încă îndrăgostit de Maria, căreia începuse să-i trimită scrisori de dragoste cu entuziasmul unui adolescent înamorat.

Totuşi, atunci când a întâlnit-o în persoană pe Beadnell, întregul său entuziasm a dispărut, considerând-o pe Maria “grasă”. Aspectul ei deloc atrăgător pentru el a fost şi motivul pentru care scriitorul a încetat s-o recucerească pe prima lui mare iubire.