Niciun pantof nu s-a reinventat la fel cum au făcut-o espadrilele. Astăzi, le cunoaştem ca un element de bază de vară – trebuie doar să faci o plimbare de-a lungul unei promenade de pe Riviera Franceză şi vei găsi vitrine pline cu espadrile de designer.

Ce sunt espadrilele?

Fără îndoială că ai văzut oameni purtând espadrile şi chiar poate, fără să ştii, ai deja o pereche în dulapul de pantofi. Dar dacă nu eşti fashionistă, probabil că te întrebi - ce sunt espadrile damă?

Espadrilele sunt un pantof simplu, elegant, care în zilele noastre este fabricat din ţesătură de iută. Iuta este o fibră vegetală din planta Corchorus care creşte în ţări precum India şi Bangladesh. Este un material versatil folosit pentru a face sfori, saci, perdele şi, desigur, espadrile damă.

Talpa din iută este caracteristica iconică a espadrilelor. Stilul de iută de pe espadrile variază de la o frânghie simplă la un design complicat cu împletituri. Iuta poate fi lăsată în stare naturală de bronz sau poate fi decolorată alb. Cel mai frecvent, iuta este ataşată la o talpă de cauciuc sau de frânghie folosind clei şi cusături.

O pereche de espadrile damă va dura mulţi ani, deoarece durabilitatea este caracteristica minunată a acestui pantof. Majoritatea espadrilelor moderne sunt întărite cu cauciuc vulcanizat şi fixate pe talpa de iută.

O singură bucată de pânză se înfăşoară peste vârful espadrilelor şi este cusută pe talpa de iută. Partea superioară de pânză vine în diverse culori şi stiluri, ceea ce îl face un pantof versatil care poate fi purtat într-o varietate de setări. Natura moale a ţesăturii de iută, suportul natural al tălpii şi finisajul din cauciuc fac din espadrile un pantof pe care îl vor adora picioarele.

Cum au evoluat espadrilele

Asta face cu atât mai surprinzător faptul că rădăcinile lor sunt de pantof ţărănesc. Da, ai citit corect: ţăranii din Pirinei din secolul al XIII-lea au fost printre primii care au folosit această încălţăminte pe care o asociem acum cu lejeritate. Designul lor uşor şi flexibil a făcut espadrilele să fie încălţămintea aleasă de toată lumea, de la preoţi şi mineri la infanteria regelui Aragonului.

Abia în secolul al XIX-lea restul Europei le-a readus în atenţie. În ultimele câteva sezoane, am văzut tendinţa de a readuce la viaţă espadrilele. Salvatore Ferragamo a fost cel care le-a pus iniţial pe hartă. În anii '30 şi '40, designerul italian de încălţăminte a folosit materiale precum rafia şi pluta, conform articolelor „MoMA: Is Fashion Modern?”.

Punctul de cotitură? Când artişti precum Pablo Picasso şi Salvador Dali şi lideri mondiali precum JFK au început să poarte espadrile, lumea a început să le ia în seamă.

Apoi, în anii '70, Yves Saint Laurent şi-a lansat propria versiune a pantofului, transformând espadrilele tradiţionale într-o încălţăminte uşoară ca o pană şi extrem de la modă şi astfel s-a născut o tendinţă modernă. Astăzi, designerii creează acest pantof ţesut în multe iteraţii.

Ce sunt espadrilele astăzi

În ziua de astăzi, espadrilele sunt o încălţăminte de vară esenţială purtată de toată lumea, de la oameni obişnuiţi la plajă până la membrii familiei regale şi am putea spune că sunt unul dintre cele mai versatile stiluri disponibile. Sandalele pot fi sezoniere, dar pot fi pretenţioase şi necesită, de asemenea, o atenţie deosebită pentru îngrijirea picioarelor. Sneakerşii sunt încă un must de vară, dar devin mai fierbinţi şi mai greoi pe măsură ce temperaturile cresc.

O pereche de espadrile damă sunt acel punct de mijloc. Acestea asigură acoperire, în timp ce sunt uşoare, respirabile şi evocă nonşalanţă fără griji – atmosfera pe care o dorim cu toţii vara.

În timp ce espadrilele tradiţionale din pânză şi iută sunt excelente pentru uzura de zi cu zi, există opţiuni care se potrivesc mai perfect în alte setări. Stilurile de plasă sunt chiar mai respirabile decât perechea de espadrile dama standard, fiind un plus perfect pentru vacanţa pe plajă. Dacă pleci într-o vacanţă mai activă, asigură-te că investeşti într-o pereche cu o talpă de cauciuc mai groasă, care oferă un suport şi o durabilitate mai bune. Şi dacă ţinuta ta necesită încălţăminte mai elegantă, există o mulţime de stiluri de piele de căprioară disponibile care arată frumos într-un cadru mai elegant.

Espadrilele sunt pantofi confortabili care îţi vor permite să îţi petreci ziua explorând un oraş pe plajă sau să dansezi noaptea la o petrecere, oferind în acelaşi timp sprijinul constant al picioarelor.

Frumuseţea espadrilelor este că există moduri aproape nelimitate de a le combina şi a le potrivi.

Când vine vorba de încălţăminte de vreme caldă, espadrilele sunt de neegalat. Fie că eşti în căutarea unor pantofi de plajă, pantofi de călătorie pentru escapada ta tropicală, pantofi casual pentru o excursie la piaţă sau pantofi pentru activităţi distractive precum un concert, espadrilele te vor lăsa să te simţi încrezătoare şi confortabilă.

@unsplash