Ştiu sigur că ţi se întâmplă frecvent să calculezi din ochi ingredintele dintr-o reţeta, iar porţiile ţi le faci tot aşa. Că să nu te mai întrebi ce ai greşit, când urci pe cantar, te învăţăm cum să-ţi calculezi porţiile cu mâna.

Statisticile arată că foarte mulţi dintre noi obişnuiesc să mănânce de cinci ori cantitatea recomandată pentru ei de mâncare. De altfel, cercetările recente arată că şi porţiile de mâncare de la restaurante, de exemplu, s-au dublat în ultimii 20 de ani.

Vezi care sunt alimentele pe care le poţi consuma în orice cantitate. Nu îngraşă niciodată.

Potrivit dietologilor, o porţie de friptură ar trebui să fie cât podul palmei. Pe de altă parte, poţi consuma atâtea legume verzi la o masă cât încap în două mâini întinse. 

Iată mai jos un tabel care îţi spune cât ar trebui să mănânci: 

 

Iată cum măsori şi alte alimente ce nu se regăsesc în această listă, dar pe care le consumi frecvent:

  • Un cartof mediu înseamnă unul de dimensiunea unui mouse obişnuit.
  • O clătită nu trebuie să fie mai mare decât un CD.
  • Două porţii de îngheţată înseamnă un pumn închis, deci pentru a află o porţie, împarte în două această cantitate.
  • O porţie de maioneză trebuie să nu fie mai mare decât un jeton de poker.   
  • O porţie de unt de arahide trebuie să fie cât o minge de ping pong.

Surse: dietetik.ro, adevărul.ro