În timp, însă, virusul şi-a arătat colţii provocând şi alte reacţii. Astfel, la ora actuală, simptomele recunoscute ale noului coronavirus sunt: tuse seacă, febră, oboseală, atât mentală cât şi fizică, lipsa poftei de mâncare, pierderea simţului mirosului şi, în cazurile severe, dificultăţi de respiraţie, cauzate de apariţia pneumoniei.

Citeşte şi: Vaccinul împotriva noului coronavirus: va fi sau nu va fi gata anul acesta?

Electricitate prin corp

Mai nou, însă, tot mai mulţi pacienţi se plâng de simptome nemaiîntâlnite până acum. Unul dintre ele este o senzaţie de „electricitate” care străbate tot corpul. Tarana Burke, una dintre fondatoarele mişcării #MeToo, a povestit că, partenerul ei, care s-a îmbolnăvit şi s-a vindecat de Covid-19, a avut acest simptom. Pe lângă tuse şi febră, acesta avea senzaţia că îi „arde pielea”. Şi nu a fost singurul. Persoane infectate cu noul coronavirus atât din SUA, cât şi din Europa au descris, printre simptome, că simpt în corp „un fel de căldură care pişcă”.

Doctorii de boli infecţioase care au raportat acest simptom de la pacienţii lor sunt de părere că această senzaţie poate fi, parţial răspunsul sistemului autoimunitar la sistemul nervos al pacienţilor.

Medicii din SUA, ţara cea mai afectată de noul coronavirus, unde numărul de cazuri a ajuns la aproape 600.000, iar cel al deceselor se apropie de 24.000, spun că noul simptom al Covid-19 este recunoscut de cadrele medicale, dar încă nu a fost înregistrat ca simptom oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citeşte şi: Noul coronavirus atacă şi inima

Drumuri dese la toaletă

Un alt simptom pe care pacienţii cu forme uşoare sau medii de Covid-19 îl raportează este nevoia de a merge mult mai des la toaletă decât de obicei. Însă, medicii nu sunt deloc surprinşi de acest lucru. După cum explică ei, problemele de digestie şi modificările rutinei intestinale - în special scaunele mai moi şi mersul mai des la toaletă - sunt uneori primele semne de infecţie cu un virus, care poate fi acest nou coronavirus.

De altfel, diareea a fost raportată ca unul dintre primele simptome la pacienţii care ulterior au testat pozitiv pentru Covid-19. Un studiu tocmai publicat în American Journal of Gastroenterology a arătat că aproximativ jumătate dintre pacienţii cu Covid-19 analizaţi au avut simptome precum diaree, vomă şi dureri abdominale.