Dovleacul: alimentul-medicament. Ce boli vindecă şi cui îi este contraindicat

1 shutterstock 329682779 1 jpg jpeg

Versatil şi gustos, dovleacul are multe beneficii pentru sănătate şi poate fi folosit în nenumărate reţete. Află în ce afecţiuni este indicat, dar şi cine nu trebuie să-l consume.

Dovleacul, vedetă incontestată a toamnei, este ingredientul principal în zeci de preparate sărate şi dulci, de la piure, supe şi tocăniţe, la tarte şi plăcinte. Fie că îl prepari simplu, copt în cuptor, fie că îl foloseşti în preparate elaborate, acest ingredient are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul fiind indicat în ameliorarea şi vindecarea multor boli. 

Toate varietăţile de dovleac au un gust aromat şi sunt sărace în calorii şi în glucide. De la dovleac consmăm atât pulpa, cât şi seminţele, ca remedii pentru o varietate de boli. Sunt însă şi cotraindicaţii, iar persoanele care suferă de anumite afecţiuni nu trebuie să consume dovleac.

Dovleacul nu este doar aromat şi dulce, dar este şi o sursă bogată de antioxidanţi, care ne protejează celulele de radicalii liberi răspunzători pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a bolilor legate de îmbătrânirea celulară. Este o legumă cu o densitate nutriţională mare, dar care are foarte puţine calorii. 100 g de dovleac conţin cam 40 de kilocalorii.

"Terapia" cu dovleac

Consumat fiert, sub formă de piure sau copt, dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Dovleacul copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, datorită conţinutului bogat în acid folic (vitamina B9). Cunoscutele sale proprietăţile de combatere a tumorilor maligne au făcut din dovleac şi un aliat în lupta cu prostatele. Ideală pentru tratarea acestor boli şi nu numai este folosirea sa sub formă de decoct.

Betacarotenul din dovleac reglează nivelul glicemiei, având un rol în prevenţia diabetului. Totodată, acest carotenoid este transformat de organism în Vitamina A, esenţială pentru vedere, sistemul osos şi cel reproductiv. Pulpa este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare.

În compoziţia dovleacului există două substanţe „scumpe” pentru  vedere: luteina şi zeaxantina. Datorită lor, o dietă care conţine dovleac, previne instalarea cataractei.  

Cui îi este contraindicat

Seminţele de dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi. Pentru a păstra grăsimile sănătoase prezente în seminţe, acestea ar trebui să fie consumate crude. în salate, supe etc. Totodată, sunt bogate în grăsimi sănătoase Omega-3, fibre şi diverşi antioxidanţi, toţi având grijă de sănătatea inimii. Acizii graşi mononesaturaţi prezenţi în aceste seminţe scad nivelul de colesterol rău şi îl îmbunătăţesc pe cel bun.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, dovleacul îmbunătăţeşte digestia si are proprietăţi diuretice şi laxative, ajutând la combaterea constipaţiei.

Chiar dacă dovleacul are o mulţime de beneficii, există totuşi şi nişte lucruri de care ar trebui să ţinem cont atunci când îl consumăm. Deşi are un conţinut bogat în vitamine şi minerale, dovleacul poate deveni şi nociv, atunci când este consumat în exces.

Cele mai comune simptome sunt balonarea şi durerile de stomac. Drept urmare, persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau boală de refluz gastroesofagian le este contraindicat să consume dovleac în stare crudă sau în cantităţi mari.

FOTO Shutterstock