Dovleacul, vedetă incontestată a toamnei, este ingredientul principal în zeci de preparate sărate şi dulci, de la piure, supe şi tocăniţe, la tarte şi plăcinte. Fie că îl prepari simplu, copt în cuptor, fie că îl foloseşti în preparate elaborate, acest ingredient are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul fiind indicat în ameliorarea şi vindecarea multor boli. 

Toate varietăţile de dovleac au un gust aromat şi sunt sărace în calorii şi în glucide. De la dovleac consmăm atât pulpa, cât şi seminţele, ca remedii pentru o varietate de boli. Sunt însă şi cotraindicaţii, iar persoanele care suferă de anumite afecţiuni nu trebuie să consume dovleac.

Dovleacul nu este doar aromat şi dulce, dar este şi o sursă bogată de antioxidanţi, care ne protejează celulele de radicalii liberi răspunzători pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a bolilor legate de îmbătrânirea celulară. Este o legumă cu o densitate nutriţională mare, dar care are foarte puţine calorii. 100 g de dovleac conţin cam 40 de kilocalorii.

"Terapia" cu dovleac