Poate îţi sună cunoscută mărturisirea:  „L-am văzut trecând strada şi m-a lăsat fără cuvinte. M-am îndrăgostit iremediabil de un străin. Mai târziu,după ce l-am cunoscut mai bine,aveam să-l iubesc. Nu ştiu ce ne-a atras,dar a fost ca un magnet pentru sufletele noastre rătăcite. Şi azi,după o căsătorie de lungă durată,încă mai tresar când îl văd”. Unii numesc asta dragoste la prima vedere. Să fie oare adevărat?

Dragoste la prima vedere - Un sentiment aparte

Experimentezi dragoste la prima vedere când te simţi atrasă în mod romantic de un străin pe care îl vezi pentru prima oară. În acel moment special,parcă totul se opreşte în jur. Tot ce-ţi doreşti este să cunoşti acea persoană. Orice gest stupid devine scuzabil doar pentru că i-ai atras atenţia partenerului,iar printre „simptomele” de moment se numără obrajii roşii ca focul şi tendinţa de a zâmbi chiar şi la cele mai ciudate glume. În plus,te simţi fericită în preajma acelei persoane şi ai vrea ca momentul să nu se mai termine.

Păreri sceptice

Unii oameni de ştiinţă nu cred în dragoste la prima vedere. Potrivit lor,atunci când vezi o persoana de sex opus,creierul stimulează un cocktail de substanţe chimice,cum ar fi epinefrina. Acest lucru îţi oferă o perspectivă plăcută de viaţă şi te face să reacţionezi romantic faţă de partener.  În acele momente,oamenii reacţionează diferit,în funcţie de vârstă,sex şi educaţie. Ceea ce numim dragoste la prima vedere este,în acest fel,nimic special deoarece i se poate întâmpla oricui şi poartă aceleaşi caracteristici ca o dragoste „normală”.

Dragoste la prima vedere, o predispoziţie către frumos?

Alte studii susţin faptul că cei care spun că experimentează dragoste la prima vedere sunt deja pregătiţi să intre într-o relaţie. Ei nu sunt atraşi de oricine,dar par selectivi în ceea ce-şi doresc. Pe scurt,persoanele frumoase le atrag atenţia. Acest lucru este normal mai ales că fiinţele umane,în special bărbaţii,sunt stimulaţi vizual. Aşa că,din acest punct de vedere,credinţa în dragostea la prima vedere este o falsă interpretare a dragostei,deoarece iubirea trece dincolo de ambalajul fizic.

Posibilă definiţie

Tot potrivit teoriilor recente,pe măsură ce creştem,începem să ne imaginăm ce dorim de la viitorii parteneri,iar aceste calităţi sunt înregistrate în subconştient. Când întâlnim o persoană care se potriveşte profilului,avem senzaţia că o cunoaştem de-o viaţă. Aceasta este aşa-numita dragoste la prima vedere.

Dragoste la prima vedere - Cum apare încrederea

Indiferent ce atitudine ai faţă de dragostea la prima vedere,este important să înţelegi că alegerile proprii sunt cele care ne definesc în viaţă. Şi,la fel de important,întâlnirea cu o persoană specială nu-ţi poate garanta că veţi rămâne o viaţă întreagă împreună. Îţi dă doar posibilitatea de a afla dacă eşti compatibilă cu omul respectiv. Asta înseamnă că trebuie să ai mare grijă ca după emoţiile primelor tresăriri de dragoste să te asiguri că omul respectiv merită aprecierea şi sentimentele pe care le nutreşti pentru el. Şi,cel mai important,că simte la fel ca tine...

Cum îl faci gelos în funcţie de zodie