67 de clienţi ai unui salon de coafură, testaţi negativ pentru COVID-19. Cei 2 stilişti infectaţi au purtat mască

1 shutterstock 1726470190 jpg jpeg

Rezultatele unui studiu au arătat ceea ce oamenii de ştiinţă spun de luni de zile: măştile sunt o parte esenţială pentru prevenirea îmbolnăvirii sau transmiterii virusului.

Este vorba despre un salon de coafură din statul american Missouri.

Ambii stilişti s-au îmbolnăvit la mijlocul lunii mai, dar au continuat să lucreze cu clienţii timp de aproximativ o săptămână după ce au început să simtă simptome, a spus Kendra Findley, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate din Springfield-Greene County şi unul dintre autorii studiului, potrivit The New York Times

La acea vreme, numărul de cazuri de coronavirus confirmate în regiune erau extrem de mici, a spus dr. Robin Trotman, medic infecţionist şi autor al cercetării.

„Au fost zile în care am avut unul sau două cazuri, maximum”, a spus el. O astfel de prevalenţă locală scăzută ar fi putut fi o parte din motivul pentru care primul stilist, deşi a avut tuse şi febră până la alergii, a continuat să se întoarcă la muncă. Contrar recomandărilor, stilista a revenit la locul de muncă, chiar în aşteptarea rezultatelor testului pe care le-a obţinut după două zile.

Cel de-al doilea stilist s-a îmbolnăvit în câteva zile, deşi niciunul dintre ceilalţi patru stilisti ai personalului nu s-a simţit rău. Cei doi stilisti bolnavi au testat în cele din urmă pozitiv pentru coronavirus, după care au intrat în izolare la domiciliu. 

Până la acel moment, cu toate acestea, perechea de stilisti a intrat în contact cu 139 de clienţi.

În zilele următoare, oficialii din domeniul sănătăţii au contactat toate cele 139 de persoane expuse stilistilor şi le-au cerut să se autoizoleze două săptămâni. Niciunul nu a raportat că s-a simţit bolnav în cele 14 zile. De asemenea, cercetătorii au oferit clienţilor teste de diagnostic gratuite pentru coronavirus. 67 dintre ei au acceptat; restul a refuzat. Dintre cele testate, toate au devenit negative.

„Am fost şocată”, a spus prima stilistă. 

Următoarele interviuri cu 104 dintre clienţi au arătat că, în conformitate cu instrucţiunile, patronii şi stilistii au purtat măşti de fiecare dată. 

În acest caz, chiar şi măştile de casă pot fi eficiente, decât deloc.

Desigur, măştile singure nu pot fi considerate o „plasă de siguranţă”, a spus Saskia Popescu, epidemiolog, care nu a fost implicată în studiu:

„Aceasta nu este o scuză pentru a-ţi permite să mergi şi să faci tot ce îţi doreşti, mai ales dacă prezinţi simptome”, a povestit epidemiologul. 

De asemenea, cercetătorii nu au contactat niciun client cu care stiliştii au interacţionat înainte de a se simţi bolnavi - o perioadă în care virusul se poate transmite în continuare altora.

„Este vorba despre o expunere pe termen scurt, în interior. Nu putem generaliza aceste rezultate într-o situaţie în care oamenii petrec împreună perioade mari de timp în interior”, explică medicul. 

Cu toate acestea, specialiştii speră ca acest lucru să încurajeze oamenii să ia măştile mai în serios, mai ales că sunt create cu un scop. 

FOTO Shutterstock.com