8 cele mai întâlnite motive pentru care bărbaţii şi femeile înşală. Află care este predominant la tine

1 shutterstock 692587309 jpg jpeg

Poate te-ai întrebat vreodată ce anume îi determină pe oameni să aibă relaţii extraconjugale. Într-un studiu (Selterman, 2019), specialiştii au descoperit motivele pentru care partenerii de cuplu au înşelat.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele cercetării şi au ajuns la următoarele concluzii, potrivit Psychology Today

Uneori (dar nu întotdeauna), lipsa de iubire într-o relaţie existentă îi determină pe oameni să aibă relaţii extraconjugale. 77% dintre participanţi la sudiu au raportat că lipsa de iubire pentru partenerul lor şi/sau sentimentele mai puternice pentru amant/ă au fost un motiv destul de puternic pentru care au înşelat.

Pentru varietate

Alteori, infidelitatea nu este un răspuns la o problemă de cuplu, ci mai degrabă este o reacţie la plictiseală. Pentru multe persoane (74%), dorinţa de noutate i-a determinat să aibă un comportament de slăbiciune. Mai mulţi bărbaţi decât femei au avut acest motiv.

Când ne simţim neglijaţi 

Similar emoţiei produse de lipsa de iubire, unele persoane înşală ca răspuns la lipsa de atenţie a partenerului. Participanţii (70%) au dezvăluit că neglijarea i-a determinat să calce strâmb. Mai multe femei decât bărbaţi au recunoscut acest lucru drept unul dintre motivele pentru care au înşelat.

Când nu ţine de voinţa noastră 

Nu orice act de infidelitate este premeditat şi condus de sentimente de nemulţumire în relaţia actuală. Mulţi participanţi (70%) au remarcat că situaţiile neprevăzute, de exemplu atunci când au băut, i-au determinat să înşele. Mai mulţi bărbaţi decât femei au recunoscut acest motiv. 

Pentru orgoliul de sine 

Pentru unii oameni, ideea de a avea o aventură le poate stimula propriul ego. Mai mult de jumătate dintre participanţi (57%) au indicat că încrederea de sine crescută a fost un motiv pentru care au înşelat. 

Din furie

În 43% dintre cazuri, înşelatul a reprezentat o formă de răzbunare sau de pedeapsă pentru celălalt partener. 

Când nu ne-am luat angajament 

O relaţie romantică echilibrată se bazează pe intimitate, pasiune şi angajament. În ceea ce priveşte angajamentul, aproape jumătate (41%) dintre participanţi au indicat că lipsa acestei calităţi i-a determinat să-ţi înşele partenerii. 

Din cauza dorinţei sexuale

Aproximativ 32% dintre participanţi au raportat că au avut o aventură din cauza dorinţei lor sexuale. Poate că în relaţia lor de cuplu există probleme în ceea ce priveşte frecvenţa sexului sau fanteziile sexuale pe care şi le doresc, iar acest fapt poate fi un motiv pentru care înşală. Bărbaţii au raportat acest motiv mai mult decât femeile.

Prin urmare, este posibil să existe şi alte motive care nu au fost surprinse în acest studiu deoarece - aşa cum au remarcat autorii - participanţii au încercat să-şi amintească ce anume i-a determinat să aibă acel comportament. Uneori, memoria poate să nu ajute.