Actualele vaccinuri COVID-19 ar putea deveni ineficiente mai repede decât se estima

1 shutterstock 1854498166 jpg jpeg

Vaccinarea este cea mai importantă armă de luptă împotriva virusului SARS-CoV2, însă într-un an de zile, ar putea deveni ineficientă, dacă vor fi folosite actualele formule ale vaccinurilor de pe piaţă.

Potrivit unui sondaj efectuat de epidemiologi, virologi şi specialişti în boli infecţioase, avem la dispoziţie un an sau chiar mai puţin înainte ca vaccinurile din prima generaţie să devină ineficiente, relatează cotidianul britanic The Guardian.

Această prognoză sumbră vine după un sondaj la care au participat 77 de oameni de ştiinţă din 28 de ţări. Aproape o treime dintre respondenţi au indicat că intervalul mediu de timp este de nouă luni.

„Noi mutaţii apar în fiecare zi. Uneori mai agresive decât precedentele. Aceste tulpini se transmit mult mai rapid şi sunt mult mai rezistente la vaccinuri, de fapt, în scurt timp variantele actuale de seruri ar putea deveni ineficiente”, a declarat Gregg Gonsalves, profesor de epidemiologie la Universitatea Yale.

„Totuşi, vaccinarea este vitală, acum. Dacă nu vaccinăm în masă, lăsăm teren deschis pentru tot mai multe mutaţii”, a adăugat el. 

Tehnologia care utilizează ARN-ul mesager (ARNm), utilizată de companiile Pfizer/BioNTech şi Moderna, are însă avantajul că poate fi modificată rapid (în câteva săptămâni sau luni) pentru a se "plia" pe mutaţiile virusului, însă întârzierile ar putea apărea la partea de producţie, care nu ar fi la fel de eficientă.

FOTO Shutterstock