Ai fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus? Iată paşii pe care trebuie să îi urmezi!

1 test covid jpg jpeg

Persoanele depistate pozitiv pentru COVID-19 trebuie să parcurgă anumiţi paşi. Medicii Beatrice Mahler şi Adrian Marinescu au explicat la Digi24 ce trebuie făcut în acest caz.

Dacă ai un rezultat pozitiv pentru noul coronavirus trebuie să anunţi Direcţia de Sănătate Publică, precum şi medicul de familie. 

„Dacă eşti asimptomatic şi nu ai comorbidităţi, adică nu ai tensiune, nu eşti obez, nu ai diabet şi starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, eşti direcţionat către o unitate medicală ca să ţi se facă un set de analize, un bilanţ al momentului - adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge şi un consult de boli infecţioase sau pneumologic, depinde unde eşti direcţionat. Ulterior, dacă ai condiţii de autoizolare la domiciliu, semnezi că eşti de acord şi că vei respecta autoizolarea şi pacienţii merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienţii sunt îndrumaţi ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecţiunii sau în caz de stare generală alterată să anunţe medicul de familie. Pot să sune şi la ambulanţă, să anunţe situaţia lor şi prin centrul operativ se găseşte un loc unde să fie internaţi”, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti, Beatrice Mahler.

Ce trebuie făcut când nu răspunde DSP-ul?

„În momentul în care un test e pozitiv, el se raportează la DSP, deci n-ar trebui să fie mare intervalul de timp din momentul raportării şi până când sună persoana respectivă, să spunem că e de bună-credinţă şi sună. Dar se poate întâmpla să nu răspundă DSP”, o situaţie care, din păcate, se întâlneşte tot mai des, arată dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş”.

Dacă DSP-ul nu răspunde şi dacă persoana se simte bine trebuie să vină singură la spital dacă testul este pozitiv.

La 112 se sună când persoana este simptomatică şi are nevoie medicală urgentă.