Când ar putea ajunge în ţară prima tranşă de vaccin anti-COVID-19. Anunţul făcut de Nelu Tătaru

1 shutterstock 1643122693 1 jpg jpeg

Este posibil ca prima tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus să ajungă în ţară în decembrie, a declarat Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a făcut şi estimări privind data de începere a realizării primelor vaccinuri în România.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă vaccinul a intrat într-o pauză tehnologică. „La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele", a spus Nelu Tătaru, la Digi 24, citat de Agerpres.  

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata, este preconizat ca în decembrie să vină prima tranşă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a mai adăugat Nelu Tătaru.