Care este diferen┼úa dintre autoizolarea la domiciliu ┼či carantin─â?

1 quarantine 4953975 1280 jpg jpeg

Virusul poate fi r─âsp├óndit inclusiv de persoane aparent s─ân─âtoase, care nu au cuno┼čtin┼ú─â de faptul c─â sunt purt─âtori ai noului coronavirus. De aceea, autorit─â┼úile au impus autoizolarea ┼či carantina pentru persoanele care s-au ├«ntors recent din str─âin─âtate sau care b─ânuiesc c─â au avut contact cu persoane infectate. Afl─â ce te a┼čteapt─â ├«n asemenea situa┼úii

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezint─â

simptome, dar:

ÔÇó au c─âl─âtorit ├«n ultimele 14 zile ├«n regiuni/ localit─â┼úi din zonele

afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară

extins─â;

ÔÇó au intrat ├«n contact direct cu persoanele cu simptome ┼či care au

călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

ÔÇó au intrat ├«n contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu

coronavirus;

ÔÇó sunt membrii de familie ai unei persoane care se ├«ncadreaz─â ├«n una

dintre situaţiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie sau de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau la care infecţia cu coronavirus a fost confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.

Rom├óni care, de┼či s-au ├«ntors din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul c─â s-au ├«ntors din str─âin─âtate risc─â dosar penal. 

Ce se întâmplă cu familia unei persoane aflată în autoizolare?

Autoizolarea se aplic─â tuturor membrilor familiei ┼či persoanelor care locuiesc la acela┼či domiciliu, pentru o perioad─â de 14 zile de la data ├«ntoarcerii din c─âl─âtorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoan─â simptomatic─â sau confirmat─â. To┼úi membrii familiei au obliga┼úia de a NU p─âr─âsi domiciliul declarat, ├«n care se afl─â de la momentul autoizol─ârii.

Dac─â restul familiei nu dore┼čte s─â intre ├«n izolare al─âturi de persoana care a c─âl─âtorit, atunci pot cere Direc┼úiei de S─ân─âtate Public─â intrarea ├«n carantin─â institu┼úionalizat─â a acestei persoane. Aceast─â op┼úiune este posibil─â numai ├«n cazul ├«n care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Cum sunt ajutate persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate ├«n autoizolare pot fi ajutate ├«n aprovizionarea cu ap─â ┼či alimente de c─âtre rude sau prieteni (recomandarea este s─â lase pachetele la u┼č─â, pentru a limita contactul fizic)

Persoanele aflate ├«n autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor jude┼úene pentru situa┼úii de urgen┼ú─â ┼či autorit─â┼úilor locale pentru aprovizionare cu alimente, ap─â, m─â┼čti de protec┼úie.

Autorit─â┼úile locale pot solicita sprijinul organiza┼úiile non-guvernamentale, de exemplu Crucea Ro┼čie.

Carantina - pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). 

Carantina va dura 14 zile ┼či va fi organizat─â ├«n spa┼úii special amenajate, puse la dispozi┼úie de autorit─â┼úile locale, ├«n colaborare cu Direc┼úia de S─ân─âtate Public─â.

Lista zonelor cu transmitere comunitar─â extins─â ┼či a celor afectate se actualizeaz─â de fiecare dat─â c├ónd este nevoie ┼či poate fi consultat─â pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: ÔÇ×Liste zone afectate COVID 19ÔÇŁ 

Sursa: Ministerul SănătăţiiRecente

cuplu certat jpeg
Indifelitate jpg
cuplu  shutterstock 1673456887 jpg
barbat si femeie shutterstock 149223914 jpg
cuplu  man g580e3df0f 1280 jpg
medicamente  barbat  shutterstock 2019419141 jpg
relatii toxice violeta moisa util mic mp4 thumbnail png
inel logodna  cerere casatorie  love g2cc41c38e 1280 jpg
cuplu  shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa  pixabay bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative  condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg