Care este diferenţa dintre autoizolarea la domiciliu şi carantină?

1 quarantine 4953975 1280 jpg jpeg

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoştinţă de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. De aceea, autorităţile au impus autoizolarea şi carantina pentru persoanele care s-au întors recent din străinătate sau care bănuiesc că au avut contact cu persoane infectate. Află ce te aşteaptă în asemenea situaţii

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă

simptome, dar:

• au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/ localităţi din zonele

afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară

extinsă;

• au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au

călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

• au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu

coronavirus;

• sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una

dintre situaţiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie sau de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau la care infecţia cu coronavirus a fost confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică.

Români care, deşi s-au întors din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate riscă dosar penal. 

Ce se întâmplă cu familia unei persoane aflată în autoizolare?

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei şi persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată. Toţi membrii familiei au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.

Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci pot cere Direcţiei de Sănătate Publică intrarea în carantină instituţionalizată a acestei persoane. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Cum sunt ajutate persoanele aflate în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă şi alimente de către rude sau prieteni (recomandarea este să lase pachetele la uşă, pentru a limita contactul fizic)

Persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi autorităţilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măşti de protecţie.

Autorităţile locale pot solicita sprijinul organizaţiile non-guvernamentale, de exemplu Crucea Roşie.

Carantina - pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). 

Carantina va dura 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autorităţile locale, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie şi poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Liste zone afectate COVID 19” 

Sursa: Ministerul SănătăţiiRecente

mireasa   pixabay  bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative   condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg
1 cupa menstruala pixabay jpg jpeg
1 clickpentrufemei 1 6 jpg jpeg
1 femeie furioasa shutterstock 230996917 jpg jpeg
1 shutterstock 753257587 jpg jpeg
1 shutterstock 316307606 jpg jpeg
1 femei bune la pat jpg jpeg
1 shutterstock 566711185 jpg jpeg
1 70882 original jpg jpeg