Care este prima ţară din UE care intră în carantină, dar menţine şcolile deschise

1 irlanda jpg jpeg

Înmulţirea cazurilor de COVID-19 determină ţările să ia măsuri drastice. Una dintre ele este Irlanda, care a devenit prima ţară din UE care intră în carantină pe o perioadă de şase săptămâni.

Irlanda este prima ţară din UE care ia o decizie radicală cu privire la măsurile de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În noaptea de miercuri spre joi (21/22 octombrie) întreaga populaţie a Irlandei va intra în carantină pentru următoarele şase săptămâni.

În această ţară au fost închise afacerile din domeniul retail care nu sunt de bază, a limitat activitatea restaurantelor şi pub-urilor, iar cetăţenii nu pot călători mai departe de cinci kilometri de casa lor, în caz contrar riscând amenzi.

Anunţul a fost făcut luni de premierul Michael Martin, care le-a cerut concetăţenilor „să rămână acasă”. Doar persoanele cu loc de muncă esenţial „vor avea permisiunea de a se deplasa la serviciu”, a declarat premierul citat de agerpres.ro. În acelaşi timp, şcolile şi creşele vor rămâne deschise „deoarece nu ne putem permite şi nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”, a spus premierul irlandez.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cetăţenii români care călătoresc în Irlanda sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. „La intrarea în Irlanda, toţi pasagerii (cu exceptia celor din Irlanda de Nord) vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată. Completarea formularului de localizare este obligatorie, nerespectarea măsurii de autoizolare pentru 14 zile (inclusiv declararea de informaţii false) constituie infracţiune şi este pedepsită cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni”, precizează MAE.