Cât timp poate supravieţui lichidul seminal pe suprafeţe, pe piele, în apă caldă sau în urma congelării?

1 shutterstock 1473426605 jpg jpeg

Un bărbat poate elibera în medie 39 de milioane de spermatozoizi atunci când ejaculează. În timp ce unul sau mai mulţi dintre spermatozoizi vor fertiliza ovulul, restul va dispărea. Află cât timp poate supravieţui lichidul seminal pe diferite suprafeţe, pe piele, în uter, în apă fierbinte sau în urma criogenării.

C├ót timp tr─âie┼čte sperma pe piele sau pe suprafe┼úe?

ÔÇ×├Än timp ce acest lucru depinde de starea de s─ân─âtate ┼či de v├órsta b─ârbatului, majoritatea spermatozoizilor vor muri ├«n decurs de 15 p├ón─â la 30 de minute pe piele sau pe suprafe┼úeÔÇŁ, a explicat dr. Kimberly Langdon, medic obstetrician-ginecolog american, pentru publica┼úia Insider. Indiferent de suprafa┼úa pe care se afl─â, sperma este considerat─â incapabil─â s─â duc─â la bun sf├ór┼čit o sarcin─â, odat─â ce s-a uscat.

Dincolo de s─ân─âtate ┼či de v├órst─â, temperatura ┼či umiditatea determin─â, de asemenea, durata de via┼ú─â a spermei ejaculate, precizeaz─â specialistul urolog ├«n infertilitate masculin─â, Michael A. Witt. De exemplu, sperma aflat─â pe o suprafa┼ú─â uscat─â ┼či rece (cum ar fi a┼čternutul) poate muri mai repede dec├ót lichidul seminal aflat pe o suprafa┼ú─â cald─â, cum ar fi pielea uman─â. Astfel, ┼čansa ca acesta s─â fertilizeze un ovul ┼či s─â provoace o sarcin─â este destul de sc─âzut─â. Pentru a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, partenera ar trebui s─â ating─â sperma ┼či apoi vaginul ├«nainte ca aceasta s─â se usuce.

Cât timp pot trăi spermatozoizii în uter?

Sperma poate supravie┼úui ├«n sistemul de reproducere al unei femei p├ón─â la cinci zile dup─â ejaculare. Dup─â ce ajunge ├«n vagin, materialul seminal formeaz─â un gel protector ├«n jurul spermei pentru a o proteja de aciditatea vaginului. ├Än termen de 30 de minute, gelul este lichefiat pe m─âsur─â ce sperma iese din canalul vaginal ┼či intr─â ├«n colul uterin. Aceast─â lichefiere permite spermei s─â se deplaseze mai liber prin mucusul cervical, ├«n sus prin uter ┼či ├«n cele din urm─â ├«n trompele uterine. Cel mai rapid, spermatozoizii pot ajunge ├«n uter ├«n c├óteva minute de la ejaculare. Cu toate acestea, sarcina poate ap─ârea ├«n cazul ├«n care un ovul trece de-a lungul uneia dintre trompele uterine ├«n aceast─â perioad─â c├ót exist─â spermatozoizii.

C├ót timp tr─âie┼čte sperma ├«n ap─â fierbinte?

De exemplu, ├«ntr-un jacuzzi, sperma poate supravie┼úui doar c├óteva secunde din cauza substan┼úelor folosite pentru ├«ntre┼úinerea sistemului de hidromasaj. ├Än ceea ce prive┼čte o baie cald─â, sperma poate dura p├ón─â la c├óteva minute. Cu toate acestea, sunt ┼čanse mici spre foarte mici de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â deoarece, odat─â ce spermatozoizii sunt dispersa┼úi ├«n ap─â, nu mai sunt proteja┼úi de restul lichidului seminal ┼či mor de ├«ndat─â. ├Än schimb, dac─â tu ┼či partenerul t─âu face┼úi dragoste ├«n timp ce v─â afla┼úi ├«ntr-o cad─â cu hidromasaj sau ├«ntr-o cad─â cu ap─â cald─â, este mult mai probabil s─â apar─â sarcina.

C├ót timp supravie┼úuie┼čte sperma congelat─â?

Sperma care a fost colectat─â de un medic ┼či ├«nghe┼úat─â poate supravie┼úui nelimitat, ├«n condi┼úii adecvate.

FOTO Shutterstock.com Recente

cuplu   shutterstock 2086941742 jpg
Cuplu jpg
mireasa   pixabay  bride gc93a96564 1280 jpg
sampanie shutterstock 263409551 jpg
Cerere in casatorie jpg
femeie shutterstock 2120630525 jpg
prezervative   condoms g2fdfee469 1280 jpg
cuplu in pat shutterstock 662146600 jpg
femeie ruj rosu shutterstock 151548218 jpg
florarie Brasov jpg
sarut shutterstock 139884175 jpg
barbat si femeie shutterstock 537199063 jpg
sex shutterstock 547359445 ok jpg
ulei de nuca de cocos jpeg
1 cupa menstruala pixabay jpg jpeg
1 clickpentrufemei 1 6 jpg jpeg
1 shutterstock 753257587 jpg jpeg
1 shutterstock 316307606 jpg jpeg
1 femei bune la pat jpg jpeg
1 shutterstock 566711185 jpg jpeg