Ce este Sindromul FOMO şi cum poate afecta o relaţie romantică

1 shutterstock 588707687 jpg jpeg

Sindromul FOMO (Fear Of Missing Out) se referă la teama de a nu rata din ceea ce fac ceilalţi, mai precis teama de a nu rămâne în urmă cu ceea ce se întâmplă în prezent. Când vine vorba despre o relaţie romantică, frica va fi aceea de a nu rata o partidă de dragoste “bună”, gândindu-ne că cei din jurul nostru au parte deja de asta.

În acest caz, sindromul FOMO în ceea ce priveşte relaţia sexuală poate fi alimentată de ceea ce vedem în online sau în filme, potrivit Psychology Today

Este un scenariu pe care l-am văzut de multe ori şi anume, acela în care doi parteneri ajung să aibă o relaţie sexuală spectaculoasă şi energică, fără eforturi, cu plăcere de lungă durată, fără nicio stimulare fizică. Sună impresionant, nu-i aşa? 

Ar suna mult mai impresionant dacă tot ce am vedea s-ar putea traduce şi în realitate. În viaţa de zi cu zi, actul de dragoste este mai lent, mai dezordonat şi poate nu la fel de spectaculos ca cel pe care îl vedem în filme. În realitate, dorinţa se întâmplă foarte rar, în acelaşi mod şi în acelaşi timp, pentru două persoane.

Partenerele, mai temătoare decât bărbaţii 

Într-un sondaj online, mai mult de două treimi dintre participanţi au răspuns că resimt sindromul FOMO cel puţin o parte din timp, iar mai mult de o treime dintre cei care au răspuns la chestionar au simţit teama de cele mai multe ori în viaţă sau aproape întotdeauna. Ceea ce le lipsea erau, de fapt, frecvenţa cu care făceau sex, pasiunea şi spontaneitatea.

În realitate, potrivit observaţiilor psihologilor, o relaţie sexuală satisfăcătoare nu este neapărat spontană sau pasională, ci presupune mai multă explorare şi comunicare din partea partenerilor, dar şi un schimb de idei şi de păreri. Este cu mult mai interesant să învăţăm lucruri noi unul despre celălalt. 

O relaţie sexuală reală presupune următoarele lucruri: 

  • Să trăim momentele de intimitate alături de partener/ă şi să nu lăsăm gândurile să ne acapareze. Ce ar fi să le lăsăm în afara dormitorului? 
  • Să ne comunicăm dorinţele celuilalt
  • Să fim autentici şi vulnerabili 
  • Să ne explorăm sexualitatea 
  • Să mai râdem… şi să nu luăm situaţiile prea în serios 

Prin urmare, putem respinge ceea ce ne imaginăm că fac alţii şi, în schimb, putem pune mai mult accentul pe ceea ce facem şi spunem în realitate. 

FOTO Shutterstock.com