Cele 7 semne clare prin care detectezi o persoană obsedată de control

1 shutterstock 95054446 jpg jpeg

Oamenii care suferă de această obsesie dezvoltă cu trecerea timpului probleme emoţionale sau psihologice serioase. De la anxietate la depresie, obsesia de a deţine controlul îţi poate da peste cap viaţa. Dacă ai putea să accepţi că nu poţi organiza totul şi pe toţi, ai putea avea şanse să duci o viaţă normală, spun psihologii.

Experţii citaţi de Psycholgy Today sugerează că majoritatea persoanelor care se concentrează pe lucruri pe care nu le pot controla dezvoltă tulburări din sfera psihologică greu de vindecat. Cum ştii, dacă nu ţi-ai dat seama până acum că suferi de obsesia de a controla? Un exemplu este preocuparea legată de ce gândesc şi ce cred ceilalţi despre tine. Sau de încercarea de a-i schimba pe cei din anturajul tău. Următoarele semne îţi vor confirma dacă eşti o persoană obsedată de control:

Nu funcţionezi bine în echipă

A munci alături de o echipă înseamnă a pierde controlul. Până la urmă, nu poţi supraveghea tot ce se întâmplă când tu eşti responsabilă doar de o parte din rezultat. Multe persoane obsedate de control preferă să lucreze singure şi atunci când intră într-o echipă încep să dicteze comportamentul tuturor coechipierilor.

Crezi că poţi avea succes în orice

Dacă eşti obsedată de control, şansele ca tu să crezi cu tărie că poţi reuşi orice, cu efort suficient şi anumite abilităţi sunt mari. Probabil că nu crezi nici în noroc, şansă ori momentul potrivit, ci doar în tine. De cele mai multe ori, oamenii care vor să deţină controlul absolut cred că eşecul nu este o opţiune şi devin critici cu propria persoană, atunci când lucrurile merg altfel decât au planificat.

Visezi să îi schimbi pe cei din jurul tău

Majoritatea celor care vor să deţină controlul absolut au impresia că ştiu ce este mai bine pentru ceilalţi şi încearcă să îi convingă să facă altfel decât vor. Fie că încep să dea sfaturi peste sfaturi, fie că devin agresivi, fie că manipulează, fie că dirijează din umbră, scopul este acelaşi: să îi facă pe cei din jur să acţioneze într-un anumit fel.

Te angajezi greu în relaţii de cuplu

Nimeni nu va spune vreodată: “Ştii cât de mult îmi place că e o persoană obsedată de control?”. Asta pentru că aceste persoane cer foarte multe lucruri de la ceilalţi şi dau sfaturi nesolicitate. Consecinţa? Nu sunt niciodată înconjuraţi de mulţi prieteni şi nu pot menţine relaţii de cuplu pe termen lung.

Te consumi găsind soluţii la probleme care nu există

În loc să se autoeduce să îşi controleze emoţiile şi reacţiile în situaţii dificile, persoanele obsedate de control vor să oprească totul, chiar dacă ştiut că nu au cum. În acest fel, pierd energie şi timp sperând că lucrurile negative nu se vor întâmpla; cei mai mulţi se îndoiesc de abilitatea lor de a gestiona momentele grele din viaţă.

Nu poţi împărţi sarcinile de serviciu

O persoană obsedată de control crede că dacă vrei ceva făcut bine trebuie să faci chiar tu acel lucru. De obicei, ea refuză să delege sarcini, întrucât este convinsă că rezultatul va duce până la urmă la şi mai mult timp investit. De ce? Pentru că persoana delegată sigur va greşi şi astfel persoana obsedată de control va trebui să rezolve sarcina. Dacă totuşi va delega, va încerca să asiste la fiecare pas al unui anumit proiect..

Eşti nemiloasă cu cei care greşesc

Întrucât persoanele obsedate de control cred că succesul este rezultatul talentului şi al efortului personal, le lipseşte compasiunea pentru aceia care încă se străduiesc. O persoană obsedată de control va vedea greşelile drept semne de lene sau de prostie şi va crede că toată lumea trebuie să atingă succesul, indiferent de circumstanţe.

@shutterstock



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg