Chelia la bărbaţi, posibil semn pentru o formă serioasă a îmbolnăvirii cu COVID-19?

1 isi parente ff3g5vifdxe unsplash jpg jpeg

Bărbaţii care şi-au pierdut părul au riscuri cu 40% mai mari să fie spitalizaţi din cauza unei infectări cu SARS CoV-2. Cel puţin acesta este rezultatul unui studiu la care au participat circa 2.000 de bărbaţi aflaţi în spital din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19.

Dermatologii au descoperit legătura dintre căderea părului şi severitatea coronavirusului. Rezultatele cercetării lor au arătat că o cincime dintre bărbaţii care şi-au pierdut părul au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus comparativ cu 15% dintre cei care nu aveau probleme cu căderea părului.

S-a teoretizat că hormonii masculi care alimentează pierderea părului atât la bărbaţi, cât şi la femei ajută virusul să pătrundă mai uşor în celule.

Au fost luaţi în calcul şi alţi factori de risc

Cercetătorii americani de la Universitatea West Virginia au investigat legătura dintre păr şi Covid-19. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Academiei americane de dermatologie.

S-a studiat un eşantion de 1605 pacienţi care au fost testaţi negativ şi un altul de 336 de pacienţi de o vârstă similară au fost testaţi pozitiv şi au fost şi spitalizaţi. Testul COVID-19 a fost efectuat, deoarece au prezentat simptome specifice infecţiei, inclusiv febră şi tuse persistentă.

Bărbaţii şi-au descris podoaba capilară. Cele patru opţiuni au fost: „fără cădere a părului‟ (tip 1), „uşoară cădere a părului‟ (tip 2), „cădere moderată a părului‟ (tip 3) şi „cădere severă a părului” (tip 4). 15% dintre bărbaţii din grupul de tip 1 au fost depistaţi cu coronavirus 17% dintre cei din următorul grup. Aproximativ 18% dintre bărbaţii din grupul de tip 3 s-au dovedit a fi pozitivi, sărind până la 20% la cei care erau complet chei.

Medicul Michael Kolodney, coordonatorul echipei de cercetători, a calculat un risc de 40% de infectare al celor care suferă de calviţie. A luat în considerare şi alţi factori de risc pentru COVID-19, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, vârsta înaintată.

Hormonii masculini cresc riscul dezvoltării unei forme severe

Academicienii au remarcat că le sunt susţinute concluziile de alte 2 studii realizate la Universitatea Brown, Rhode Island, de medicul dermatolog Carlos Wambier. Acesta a coordonat cele 2 studii în Spania şi descoperirile au fost publicate în jurnalul Academiei americane de dermatologie.

Ambele demonstrează că a existat un număr disproporţionat de bărbaţi cu chelie internaţi cu această boală mortală.

Într-unul dintre studii, 79% dintre cei 122 de bărbaţi care s-au testat pozitiv în 3 spitale din Madrid sufereau de calviţie.

Celălalt studiu, realizat pe un eşantion mai mic, de doar 41 de bărbaţi internaţi în Spania cu COVID-19, a relevat că 71% dintre aceştia îşi pierduseră podoaba capilară.

Profesorul Wambier a declarat pentru publicaţia „The Telegraph‟: „Credem cu adevărat că lipsa părului este un indicator al severităţii bolii şi că hormonii masculini asigură o poartă de intrare a virusului în celule‟.

@unsplash