Cine a fost adevăratul Lawrence al Arabiei. A avut un destin impresionant

1 40775 xl jpg jpeg

Arheolog, etnolog, aventurier, consilier militar şi diplomatic, Thomas Edward Lawrence – adevăratul Lawrence al Arabiei - şi-a câştigat notorietatea prin implicarea sa în apărarea cauzei arabe în faţa otomanilor.

Când spunem Lawrence al Arabiei ne vine în minte imaginea lui Peter OʼToole. Acest personaj interesant a fost inspirat de viaţa lui Thomas Edward Lawrence, ofiţer al armatei britanice, care s-a remarcat prin fapte de vitejie.  

Thomas Edward Lawrence s-a născut pe 15 sau 16 august 1888 în afara căsătoriei, tatăl său fiind Thomas Robert Chapman, nobil irlandez. A primit o educaţie strictă, fiind fascinat în adolescenţă de aventurile cavalerilor Evului Mediu. A studiat la Colegiul Jesus din Oxford, fiind pasionat de istorie. În 1909, Lawrence a ajuns în Beirut, după care va vizita localităţi încărcate de istorie, printre acestea Sidon, Nazaret şi Haifa. A fost impresionat şi fascinat de lumea arabă. A revenit în Orientul Mijlociu în anul 1911, ca membru al echipei arheologice a profesorului său, David George Hoghart. A făcut cercetări în situri de renume, precum Karkemiş, fost oraş-stat în Siria Antică. Între timp, a învăţat limba arabă. Mai mult, a început să poarte şi veşminte arabe. În contextul de dinaintea Primului Război Mondial, Lawrence a legat strânse relaţii cu personalităţi influente din lumea arabă.  

În momentul declanşării Primului Război Mondial a fost contactat de serviciile de informaţii militare britanice din Cairo, activând în cadrul Departamentului Arab. A participat la revoltele arabe contra ocupaţiei otomane. Lawrence s-a împrietenit cu Emirul Faisal, fiul lui Hussein, conducătorul al regiunii Hidjaz. Faisal căuta pe atunci orice posibilitate de a elibera lumea arabă de dominaţia otomană. Lawrence a fost însă capturat de turci, care l-au supus unor abuzuri greu de îndurat. După ce a reuşit să scape, şi-a concentrat toate eforturile în lupta contra turcilor. În vara anului 1917, s-a aflat în fruntea trupelor arabe în deşert, scopul lui fiind distragerea turcilor de la acţiunile britanicilor în Siria şi Palestina. În 1918, a condus o misiune contra turcilor în Tafilah. A fost numit Lawrence al Arabiei, câştigând atât respectul celor pentru care a luptat, cât şi al britanicilor.

După terminarea războiului, pentru a apăra în continuare cauza arabilor, a participat alături de Faisal la Conferinţa de la Versailles (1919).  

Pentru o scurtă perioadă, Lawrence a lucrat pentru Winston Churchill, fiind consilierul acestuia pe probleme arabe. Cei doi au rămas în relaţii bune.

A folosit nume false

Dezamăgit de modul în care au fost trataţi arabii, T.E. Lawrence s-a retras la Oxford pentru a scrie cartea „Cei şapte stâlpi ai înţelepciunii”. Cel care a contribuit, în mare măsură, la popularizarea poveştii sale a fost jurnalistul american Lowell Thomas, care l-a însoţit în teritoriile arabe. Reportajul lui Thomas a avut un succes răsunător la public. Asaltat de jurnalişti, Lawrence a fost nevoit să se ascundă. În încercarea de a scăpa de celebritate, s-a înscris în Royal Air Force cu numele J.M. Ross, fiind însă deconspirat. S-a înscris în Royal Tank Corps tot sub un nume fals. S-a întors în aviaţie, după care a făcut serviciul militar în India, revenind apoi în Anglia.

A murit într-un accident de motocicletă

Motociclist înflăcărat, Lawrence a avut şapte motociclete diferite Brough Superiors numite „motociclete Rolls Royce”. În ziua de 13 mai 1935, a mers cu viteză prin spaţiul rural englezesc pe motocicleta sa Brough Superior SS100. A zărit brusc doi băieţi pe biciclete pe drumul îngust de ţară şi a încercat să îi ocolească. Ofiţerul a agăţat una dintre biciclete şi a fost aruncat înainte peste ghidon. Nu şi-a mai revenit din masivele leziuni la creier şi s-a stins din viaţă la 46 de ani pe 19 mai 1935. Au rămas în urma lui mitul, care a fascinat şi continuă să impresioneze.Recente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg