COVID-19: reinfectarea, mai gravă? Ipoteza specialiştilor, confirmată de cazul asistentei decedate din Sibiu

1 shutterstock 1668007552 jpg jpeg

O primă infecţie cu noul coronavirus ar putea accentua gravitatea simptomelor apărute în timpul unei reinfecţii cu acelaşi virus, se arată într-un studiu recent. Această concluzie este confirmată de cazul asistentei din Sibiu, care s-a vindecat de COVID-19 în aprilie, s-a reinfectat şi a murit pe 12 iulie.

Reinfecţia cu nou coronavirus, mai periculoasă decât prima? De acest lucru se tem cercetătorii italieni de la Departamentul de Sănătate Publică din Treviso, Italia, ale căror cercetări pe acest subiect au apărut în numărul de iunie al publicaţiei BMJ Global Health.

În studiul lor, specialiştii italieni au emis ipoteza că o primă infecţie cu noul coronavirus sau cu oricare alt coronavirus ar putea predispune la forme mai severe de boală în cazul reinfectării. Implicaţi ar fi anticorpii aşa-numiţi „facilitanţi” observaţi deja în cazul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi al sindromului respirator acut sever (SARS).  

Reacţie inflamatorie mai puternică

Mai exact, anticorpii produşi în timpul primei infecţii ar induce un răspuns imunitar anormal în primele stadii ale reinfectării. Acest lucru ar duce la apariţia unei reacţii inflamatorii mai puternice, mărind riscul simptomelor severe şi a „furtunii de citokine” observate la pacienţii cu forme grave de COVID-19.

„Dacă ipoteza se confirmă, vor exista implicaţii asupra tratamentului şi asupra dezvoltării unui vaccin eficient”, sunt de părere specialiştii.    

Drama asistentei din Sibiu: la prima infecţie a fost asimptomatică

Pe 12 iulie, Dana, o asistentă de 48 de ani de la Compartimentul Nefrologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu a murit după ce a fost reinfectată cu noul coronavirus. Dana se vinecase de COVID-19 în aprilie. Atunci, a fost asimptomatică, fiind internată două săptămâni. Ea s-a întors fără ezitare în linia întâi, iar în iunie s-a simţit slăbită. Şi-a făcut din nou testul pentru COVID-19, care a ieşit pozitiv. Asistenta s-a internat a doua oară, însă starea ei s-a deteriorat, fiindu-i afectaţi rinichii. S-a stins din viaţă pe 12 iulie, sub ochii colegilor, în secţia în care lucrase. Dana avea doi copii, o fată şi un băiat. A debutat la asistentă medicală la 44 de ani, iar colegii o descriu numai prin cuvinte de laudă: „Era o asistentă ca la carte”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Liliana Coldea.

Se consideră că, uneori, a doua formă de boală nu este practic o reinfectare, ci persistenţa primei infecţii pe o perioadă mai lungă. Totodată, prezenţa anticorpilor pentru COVID-19 nu înseamnă mereu imunitate, mecanism cunoscut în cazul gripei.

Foto: Shutterstock, Adevarul