COVID-19 şi alimentaţia: ce legume pot avea efect protector

S-a observat că rata de mortalitate prin COVID-19 este mai puţin crescută în ţările unde se consumă anumite legume în cantităţi mari.
Din momentul în care pandemia de coronavirus a cuprins omenirea, s-au observat diferenţe în ceea ce priveşte rate de mortalitate de la o ţară la alta. Există diverşi factori care contribuie la acest lucru. Potrivit lui Jean Bousquet, alergolog şi profesor onorific la Universitatea din Montpellier, Franţa, alimentaţia este un factor neglijat, dar care poate explica de ce în unele ţări rata de mortalitate prin COVID-19 este mai mică.
Jean Bousquet şi echipa sa au realizat un studiu folosind date ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Mai exact, specialiştii au analizat consumul de legume din fiecare ţară. Pentru informaţii privind mortalitatea, specialiştii s-au folosit de date provenind de la Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.
Legume cu efect protector
Printre legumele pe care ar trebui să le consumăm mai des se numără castraveţii. „Pentru fiecare gram zilnic de castravete consumat, riscul de deces prin COVID-19 scade cu 15,7%”, susţin cercetătorii.
Varza crudă este un alt produs benefic contra infecţiei cu noul coronavirus. „Pentru fiecare gram de varză consumată în fiecare zi, riscul de deces se reduce cu 13,6%”, explică oamenii de ştiinţă.
Conopida, varza roşie şi broccoli sunt alte vegetale care au efect benefic.
Mai puţină carne, mai multe vegetale
Nu este prima cercetare care a arătat legătura dintre mortalitatea prin COVID-19 şi regimul alimentar. Un studiu coordonat de Marco Springmann publicat în revista ştiinţifică BMJ a analizat datele disponibile în 85 de ţări privind impactul consumului de carne asupra mortalităţii legate de noul coronavirus. Din nou, specialiştii au subliniat importanţa ponderii produselor vegetale în detrimentul celor pe bază de carne. „Industria alimentară este responsabilă, în parte, nu numai pentru pandemia de obezitate, ci şi pentru cea de COVID-19 şi pentru consecinţele lor devastatoare”, au subliniat specialiştii.